Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KASNA BERBA U BARANJI U beljskim vinogradima berba je završila tek sredinom listopada. Glavni enolog Marijan Knežević očekuje vina s jakom strukturom i bogatim okusima

I dok se veći dio vinogradarske Hrvatske ove godine suočio s rekordno ranim berbama, izazvanima nemilosrdnom sušom i vrućinom, u Baranji je sve bilo bar donekle drukčije. U baranjskim se vinogradima, naime, grožđe počelo brati u drugoj polovici kolovoza, što jest ranije nego uobičajeno, i to bijelo grožđe za pjenušac. Međutim, berba u beljskim vinogradima završila je tek u listopadu, branjem crnih sorti na Karanačkom brdu.

Budući da je u rujnu počela padati kiša, Belje će ovu berbu pamtiti ne samo po suši, nego po rekordnoj količini oborina: u rujnu je u Baranji palo oko 170 milimetara kiše po kvadratnom metru. Gornje su rečenice citati iz izvještaja o berbi u Belju, jednoj od najvećih hrvatskih vinarija. Izvještaj smo dobili prije tri dana.

Izvještaj zvuči neobično, ali vinogradarski je posao često neobičan i nepredvidiv. Belje je, kao i sve druge hrvatske vinarije, s berbom krenulo ranije nego što je uobičajeno jer je dio grožđa bio u fazi tehnološke zrelosti već početkom druge polovice kolovoza. Međutim, u rujnu su, usred berbe, počele padati žestoke kiše. Toliko žestoke da se početkom rujna u pojedinim danima uopće nije moglo ući u vinograde, zbog predubokog blata, što se ne dešava osobito često u vrijeme berbe.

Stoga berba i jest trajala toliko dugo, što se, međutim, može pokazati itekako dobrim za kasne sorte. Listopadsko sunce tajna je velikih crnih vina, čije grožđe dugo ostaje na lozi. Belje je ove godine s ukupno 564 hektara vinograda pobralo oko pet milijuna kilograma grožđa. Za linije Select, Premium i Goldberg grožđe se, naravno, kao i obično, bralo ručno.

Marijan Knežević, glavni enolog Belja, kaže da se od ovogodišnje berbe mogu očekivati vina s više strukture i s bogatijim okusima. Ako se Kneževićeva prognoza ostvari, to bi značilo da je komplicirana, duga, sušno kišna berba 2022. u Baranji zapravo bila kvalitativno izvrsna. Naime, prije mjesec dana, kad smo posjetili Belje i kad se zbog kiše i blata nije moglo ući u vinograde, u Starom podrumu u Kneževim vinogradima probali smo niz beljskih vina iz prethodnih berbi.

O odličnim vinima iz linije Goldberg, osobito o izvanrednom cuveeu Goldberg Red, koji je ove godine osvojio dvije važne internacionalne medalje, pisali smo krajem rujna. No i niz drugih beljskih vina na tom su dugom tastingu ostavila vrlo dobar dojam, što osobito vrijedi za Graševine iz linije Premium i Select i za bijeli pjenušac La Belle Grande, koji je vjerojatno najbolji hrvatski “prosecco” (pjenušac napravljene charmat metodom) proizveden do danas.

E sad, ako su beljska bijela vina iz 2021. ispala toliko dobro, a definitivno jesu, najava Marijana Kneževića da će vina iz 2022. biti još strukturiranija i bogatija okusima zvuči veoma optimistično. Uz ozbiljan rad na unapređivanju imidža graševine, beljska bi bijela vina iz 2022. morala završiti na vinskim kartama većine ozbiljnijih hrvatskih restorana, hotela i barova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.