Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Adria je lansirala dva fenomenalna ajvara, rade ih isključivo od pečene paprike

Ajvar nije samo lokalni proizvod ni samo kondiment. Dobar ajvar je kategorija za sebe i jedan od najplemenitijih izuma balkanske kuhinje. Porijeklo izraza balkanski kavijar, kako ponekad nazivaju ajvar, donekle je komplicirano, ali ovdje ćemo samo reći da taj izraz dobro odražava vrijednost ajvara u regionalnoj kuhinji. 

Ajvar je zadnjih godina doživio preporod. Dospio je na menije ozbiljnih restorana, u trgovinama se pojavljuju bolji, zanatski proizvedeni ajvari koji imaju okus stručno pripremljene zimnice. Još jedna prednost ajvara je što je dobar ajvar lako prepoznati po nepogrešivom mirisu i okusu pečene paprike. 

Najcjenjeniji makedonski i neki srpski ajvari, u Hrvatskoj dobivaju ozbiljnu konkurenciju. U lancu trgovina Deliiicije ovih smo dana kupili  Adria Ajvar. Adria je brend pod kojim različiti hrvatski proizvođači proizvode vrlo dobra vina, posebno malvazije i terane, paprenjake, kondimente i tradicionalne slatkiše. 

Ajvari su novi Adrijin proizvod i dolaze u blagoj i ljutoj varijanti. Imaju iznenađujuće svjež, prirodan okus. U Adriji su prilično ponosni svoje ajvare, i imaju dosta razloga za to. 

Ajvar se radi od paprike, feferona, patlidžana i češnjaka, u različitim sastavima i omjerima. Adria ajvare radi se isključivo od paprika i peče se u Srbiji. Procedura je manufakturna. Koriste samo prvoklasne vojvođanske paprike, koje se peku u manjim posudama od 40 litara i gule se ručno. Koriste stare recepte koji nalažu umjereno ukuhavanje i vrlo blago začinjavanje, kako bi se sačuvala slatkoća i okus paprike. 

Blagi Adria ajvar je duša zrele pečene paprike, slatkast, sočan, s puno živih, gotovo voćnih okusa paprike i blagim dubokim notama pečenja. Ajvar je izrazito kremast, mirisan i nema ni tragova teških mirisa češnjaka ni kiseline od kojih čak i ajvari koji se reklamiraju kao domaći i zanatski često pate. Ajvar sličan Adrijinom dosad smo jeli samo u kućnim verzijama ili u nekima od najboljih hrvatskih restorana nacionalne kuhinje poput Tača. 

Blagi Adria ajvar radi se bez ikakvih dodataka, on je čista pečena paprika (94%) sa suncokretovim uljem, soli, šećerom i malo octa. Izvrstan je, naravno i uvijek, kad se namaže na domaći bijeli kruh, ali i na intenzivnije varijante poput miješanog sourdough kruha pa čak i dobrih raženih kruhova ili krekera, jer slatkoća ajvara i blagi orašasto-kiseli okus raži eksplodiraju u ustima. 

Blagi Adria ajvar probali smo uz mladi kravlji i ovčji sir, izvrsno je išao uz različite suhomesnate proizvode koji nisu intenzivni, dakle uz kobasice ili kuhanu šunku, ali ne pršut. Blagi ajvar možete koristiti i za aromatiziranje peciva i slanih pita (u tankim slojevima), s omletima i kao dodatak za aromatiziranje rižota.  

Ljuti Adrijin ajvar posebna je senzacija. On nije zaljućen feferonima već s malo čilija u prahu, što znači da u njemu ništa ne remeti okus pečene paprike, s crtom specifične čiste ljutine čilija koja se razvija postupno i precizno je dozirana. Ljuti Adria ajvar idealan je za sve vrste roštilja i za burgere. Za neobaveznije prilike, ovaj raskošni ajvar možete poslužiti za gledanje filmova i utakmica kao nachos, s malo topljenog sira i tortilja čipsom. Teglica od 580 grama košta 69,99 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.