Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zašto država štiti distributere, prodavače i proizvođače patvorenih vina?

Branko Mihalj, jedan od najuglednijih slavonskih vinara, sinoć je u RTL-ovom Dnevniku ponovio zahtjev da Državni inspektorat objavi imena svih distributera, proizvođača i prodavača patvorenih vina. Podsjetimo, Služba poljoprivredne inspekcije pri Državnom inspektoratu u proljeće je dala analizirati 14 vina s hrvatskog tržišta. Pokazalo se da je čak sedam vina patvoreno: četiri s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz Bosne i Hercegovine.

Državni inspektorat ne želi objaviti imena proizvođača, distributera ni prodavača patvorenih vina, pravdajući se inspekcijskom tajnom. To je, međutin, potpuna besmislica jer Državni inspektorat gotovo svakodnevno objavljuje imena proizvođača, distributera i prodavača niza prehrambenih proizvoda koji za jedan miligram odstupaju od dopuštenih normi.

S druge strane, Državni inspektorat ne želi odati identitet protagonista ovog golemog vinskog skandala, koji ugrožava cijelu hrvatsku vinsku scenu, jer kod potrošača stvara dojam da svako vino na tržištu može biti patvoreno.  Očigledno je da je objavljivanje identiteta svih sudionika u lancu patvorenja vina javni interes. Stoga je krajnje vrijeme da se postavi pitanje zašto država ne poštuje javni interes i zašto štiti dilere i proizvođače patvorenih vina.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Zašto država štiti distributere, prodavače i proizvođače patvorenih vina?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min