Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rijeka je napokon dobila solidnu pizzu. San Servolo pet mjeseci nakon otvaranja radi vrlo dobro

san-servolo-pizza-rijeka

Kad se prije pet mjeseci otvorio San Servolo u Rijeci i počeo nuditi pinse romane bili smo pomalo skeptični. Nije bilo jasno kako će se San Servolove pinse uklopiti u pizze srednje žalosti kakve vladaju Rijekom i Kvarnerom. Međutim, nakon prvog posjeta, ovaj istarski brend poznat po craft pivama i svom hotelu pored Buja, uspio nas je razuvjeriti. 

Prvo je pohvalno što San Servolo nudi Riječanima pinse, format pizze na koji možda nisu navikli. Pinsa je rimski specijalitet, čiji naziv dolazi od procedure pritiskanja tijesta i ravnanja rukama, “pinsere”, za razliku od klasične pizze koja se baca i vrti.

Pinsa lakše pada na želudac, a i primjerenija je za dijeljenje. U ponedjeljak, koji je redovito jedan od najlošijih dana u tjednu za ugostitelje, San Servolo na riječkom Korzu bio je solidno popunjen. Važno je napomenuti i kako San Servolo ne prima rezervacije za svoje stolove. Hrabro.

Jelovnik je precizno kratak, što volimo kod pizzerija,  inspiriran talijanskim zicerima. Kao antipasti tu su marinirane masline, rukola i burrata. Među klasicima tu su i juneći carpaccio i tartar biftek. Za početak smo htjeli vidjeti kako se San Servolo snalazi s carpacciom. Juneći carpaccio je na stol došao propisne temperature i ukusnog mesa. Carpaccio je još ukrašen rikolom, grana padanom i acetom.

Na glavnom jelovniku se nalazi osam zanimljivih pinsi. Naručili smo ih tri komada, s mortadellom, s pršutom i margheritu. Sa sigurnošću možemo reći kako je pinsa s mortadellom jedna od najboljih pizza koje smo ikada pojeli u Rijeci i trenutačno najbolja pizza u Rijeci. Tijesto je lagano, hrskavije, ali ne podsjeća na kreker. Sir se lijepo rasteže dok se pinsa trga, a mortadella i burrata dale su joj lijepu kremoznost okusa zajedno s pistacijom. Bitno je naglasiti i da je sama mortadella solidna i tanko narezana, kako bi i trebala biti. Dojma smo kako San Servolo ne koristi jeftine sastojke. Definitivno naš favorit.

Margherita je također ukusna i dodatno je pojačana pestom, koji ju je podignuo za par nota. Na treću pinsu koju smo naručili San Servolo stavlja San Danielle pršut i listiće grana padana. Ova pinsa je također vrlo dobra.

Sve pinse iz San Servola su lagane, nisu preslane i nakon njih nisu potrebni hektolitri vode. Što je posebno pohvalno za pinsu s pršutom, koje 95 posto pizzerija u Rijeci radi krivo. 

Servis je uslužan i profesionalan, vidi se da konobari ne mrze svoj posao. Karta pića je naslonjena na Istru što je pohvalno. Izbor piva je, prirodno, naslonjen na San Servolo pivovaru čija su piva vrlo korektna.

Izbor vina je također zanimljiv s dosta vina na čaše. U hladnjaku lokala uočili smo nekoliko butelja Kozlovića, Tomaza, Rossija, Coronice i Claia. Bolje od većine “klasičnih” restorana u centru Rijeke. San Servolo može poslužiti i kao mjesto za izlaske stoga je logično da ima dobru vinsku listu. 

San Servolo ima nekih mjesta za napredak. Primjerice, u izboru maslinova ulja kao i ulja s peperoncinima. Isto tako, ne bi ih se trebalo ostavljati vani na suncu.

Jedna od najlošijih strana San Servola je, nažalost, lokacija. Iako se nalazi na Korzu, San Servolo je smješten između veće zgrade i glavne ceste. Bilo bi fantastično kad bi San Servolo mogao ući u centralno mjesto Korza umjesto nekolicine najbezveznijih kafića.  Zasad je San Servolo najbolja pizza, odnosno pinsa, u Rijeci koju možemo preporučiti. 

PIZZERIA SAN SERVOLO

Bazarigov prolaz, Rijeka

HRANA 4 VINO +3 PIVO +3 SERVIS 4 AMBIJENT -3 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.