Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol od danas priprema tartar od jelena s majonezom od lješnjaka i kruhom od pira. Respect

U našoj  gotovo mjesečnoj rubrici Što je novo u Vinodolu, restoranu čiji se jelovnik mijenja svakog četvrtka, zapravo pratimo promjenu filozofije  i stilistike hrvatske nacionalne kuhinje. Prije šest godina gosti su u Vinodol dolazili zbog telećeg pečenja, koje je moglo biti dobro ili korektno, zbog raznih vrsta gulaša i paprikaša koji zapravo nisu bili dobri, i zbog  uvijek izvrsne mlade janjetine. Današnji Vinodol ujedinjuje tradicionalnu i modernu hrvatsku kuhinju.

Pečena teletina, razumljivo, mora ostati na meniju, ali tu je sve više modernih jela baziranih na važnim nacionalnim sastojcina. Vinodolov chef Christian Godinić tako je prošli tjedan na kartu stavio jadransku sabljarku s kremom od bijelog graha.

Kako bi se poštovala sezonalnost, Vinodol cijeli rujan nudi carpaccio od vrganja. A danas se na tjednom jelovniku pojavio i tartar od jelena, što je najlogičniji mogući potez: rika ( sezona parenja i lova) počela je prije mjesec dana, visoke divljači u Hrvatskoj ima u izobilju, a jelen je zbog snažnog okusa i malo, gotovo ništa masnoće, idealan za tartar.

Tartar od jelena nije novo jelo u zagrebačkim restoranima. Prije četiri ili pet godina pripremali su ga Filip Horvat i Tvrtko Šakota. Ali, tartar od jelena značajna je inovacija za masovni restoran poput Vinodola, u kojem, dok ovo pišemo (četvrtak, oko 13 i 30) upravo jede stotinjak ili više ljudi.

Godinićev tartar odlikuju tamni, moćni okusi crvenog mesa, suprotstavljeni vrlo kremastoj majonezi od lješnjaka. Kad ovakva jela postanu standard hrvatske kuhinje, moći ćemo govoriti o stvarnom napretku široko dostupne nacionalne gastronomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.