Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Konobi Skoblar u centru Zadra ručali smo najukusnije srdele ove godine

Konoba Skoblar je rustikalna gostionica smještena preko puta Providurove palače u povijesnom središtu Zadra.  Skoblar je jednostavno uređen, s drvenim stolovima, papirnatim salvetama i velikom crno bijelom fotografijom čovjeka s drvenom nogom i štakom, koji u ruci drži velikog hlapa: fotografija je nezaboravna.

Skoblarov jelovnik pomalo je generičan: desetak uobičajenih predjela (tartar od tune, carpaccio, pršut, dagnje na buzaru) , nešto ribljih file, biftek, janjeći kotleti, velike salate i tek par originalnih jela poput brudeta i maneštruna od sipe. Međutim, Skoblar ima i crnu ploču s popisom dnevnih marendi koja nam je uljepšala kišni ponedjeljak u Zadru.

Skoblar je danas za ručak nudio ražnjiće od tune, girice, srdele, lešo meso, varivo od čičvarde, teleća jetra i teleći rižoto. Naručili smo girice i i srdele. Girice su bile fino hrskave i slatkasto slane, i bilo ih je previše. Svejedno smo ih pojeli jer su bile najsvježije moguće i neodoljive. Srdele su, pak, bile briljantne.

Desetak masnih, sočnih, posve svježih, na grilu pečenih srdela svakako su najbolje, doslovno i definitivno najbolje male plave ribe koje smo jeli ove godine.  “Još su noćas plivale” ponosno je rekla ultraljubazna konobarica.  Uz srdele i girice dobili smo puno lijepo kuhane zelene blitve. 

Prije ove divne sitne ribe naručili smo Jadranski pjat, koji se sastojao od ukusnog pršuta od tune, vibrantnih mariniranih inćuna, izvrsnih srdela na savor, velikih kapara, finih slanih inćuna i ne baš uspjelog hladnog želiranog brudeta. 

Vinska karta kratka je ali solidna: popili smo butelju i pol Degarrina Pošipa iz 2021. Zanimljivo je da Skoblar na karti ima i Ruinartov Blanc de Blancs.

Zadar je prepun kvazisuvremenih restorana koji neumorno pripremaju istarske formate tjestenina. Svemu dodaju tko zna kakve tartufe, proteine svode na uzgojenu oradu ili brancina ili losos, i općenito su beskrajno dosadni: Foša i Pet bunara spadaju među rijetke iznimke. Skoblar, barem kad je riječ o meniju za marende s crne ploče, nudi svježu, živu i lokalnu hranu i utoliko natpis Eat Like A Local na konobarskim uniformama ima pokriće.

Skoblar je oko jedan bio zasluženo prepun. Ručak koji smo završili korektnim paškim sirom platili smo 670 kuna za dvoje. Pola je, naravno, otišlo na vino.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.