Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Na izvrsnoj večeri Old Pilotsa u rovinjskom Blu briljirale su baby sipe i koktel od gina s agavom, grejpom i maslinovim uljem

Rovinjski restoran Blu u četvrtak je priredio izvanrednu večeru na kojoj su jela cheva Roka Nikolića  poslužena s kotelima na bazi Old Pilots gina koje je radio barmen Filip Pleteš.  U veseloj i pozitivnoj atmosferi, mlada ekipa Blua prije svakog slijeda zabavno je objašnjavala jela, a Pleteš svaki koktel i razlog zbog kojeg ga je odabraoz a pairing. 

Večer je počela s nježnom panna cottom od tikvice i kozjeg mlijeka uz koju je poslužen koktel od gina, sirupa od limunske trave, tonika i grejpa. Uz baby sipe na različite načine s kremom od pastrnjaka i espumom od bouillabaissea, ambiciozno jelo gastronomsko bistro jelo koje ćemo pamtiti, Pleteš je servirao za nekoliko nota jači koktel od Old Pilots votke, sherryja i vermutha i izvrstan kreker od crnila sipe. Koktel koji je Pleteš nazvao James Bond Martini jedini na večeri koji nije bio na bazi Old Pilots gina.

Cappelletti punjeni pilećom jetricom i fermentiranom šljivom uz tri vrste umaka bili su vizualno impresivni a i okusima su se svrstali među favorite večeri uz prijašnji slijed od sipe. Tjestenina je kuhana precizno u sekundu,  a fermentirane šljive jelu su dale neodoljivu slatkoću. Uz ovaj slijed briljirao je i koktel od gina s agavom, grejpom i malo maslinova ulja, najbolji koktel večeri. Za glavno jelo Nikolić je poslužio jelo čija su tema tikvice. Lijepi file brancina paren je u cvijetu tikvice i poslužen s kremom od tikvica, pečenim tikvicama, majonezom od komorača i ribljim buerre blancom. Različite verzije tikvica bile su neočekivano uzbudljive i odlično su se složile s bogatim okusom brancima. Uz ribu, Pleteš je također pripremio koktel od Old Pilots gina, limete, maraschina, mente i pjenušca. Osvježavajući  koktel, jedan od boljih na ovoj večeri, dobro je pratio glavno jelo.

Za desert serviran je kolač od mrkve s kremom od indijskih oraščića, kandiranom narančom i dresingom od naranče i maslinova ulja. Desert, slabija strana mnogih restorana, držao se ravnopravno s ostalim slijedovima. Uz desert je ispravno poslužen čisti Old Pilots gin s kandiranom narančom. 

Kuhanje Roka Nikolića raste organski i promišljeno iz godine u godinu. Nikolić ne brza i želi doći do željenih rezultata na pravi način. Kokteli Filipa Pleteša s Old Pilots ginom i votkom  originalno su upareni uz slanu (i slatku) ambicioznu  kuhinju Blua i prvi su korak prema Bluovoj odluci da pairing s koktelima stavi u stalnu ponudu. Blu i Roko još jednom su pokazali da savršeno upotpunjuju rovinjsku rupu gastronomskih bistroa.

Eventi poput ovih dodatno etabliraju Blu kao jedan od nezaobilaznih rovinjskih restorana u zdravoj konkurenciji obližnjih fine dininga. Prava je šteta da Blu radi samo do kraja mjeseca. Otvorenje nove sezone očekuje se krajem ožujka ili početkom travnja sljedeće godine. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Na izvrsnoj večeri Old Pilotsa u rovinjskom Blu briljirale su baby sipe i koktel od gina s agavom, grejpom i maslinovim uljem

by Luka Peranić time to read: 2 min