Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na izvrsnoj večeri Old Pilotsa u rovinjskom Blu briljirale su baby sipe i koktel od gina s agavom, grejpom i maslinovim uljem

Rovinjski restoran Blu u četvrtak je priredio izvanrednu večeru na kojoj su jela cheva Roka Nikolića  poslužena s kotelima na bazi Old Pilots gina koje je radio barmen Filip Pleteš.  U veseloj i pozitivnoj atmosferi, mlada ekipa Blua prije svakog slijeda zabavno je objašnjavala jela, a Pleteš svaki koktel i razlog zbog kojeg ga je odabraoz a pairing. 

Večer je počela s nježnom panna cottom od tikvice i kozjeg mlijeka uz koju je poslužen koktel od gina, sirupa od limunske trave, tonika i grejpa. Uz baby sipe na različite načine s kremom od pastrnjaka i espumom od bouillabaissea, ambiciozno jelo gastronomsko bistro jelo koje ćemo pamtiti, Pleteš je servirao za nekoliko nota jači koktel od Old Pilots votke, sherryja i vermutha i izvrstan kreker od crnila sipe. Koktel koji je Pleteš nazvao James Bond Martini jedini na večeri koji nije bio na bazi Old Pilots gina.

Cappelletti punjeni pilećom jetricom i fermentiranom šljivom uz tri vrste umaka bili su vizualno impresivni a i okusima su se svrstali među favorite večeri uz prijašnji slijed od sipe. Tjestenina je kuhana precizno u sekundu,  a fermentirane šljive jelu su dale neodoljivu slatkoću. Uz ovaj slijed briljirao je i koktel od gina s agavom, grejpom i malo maslinova ulja, najbolji koktel večeri. Za glavno jelo Nikolić je poslužio jelo čija su tema tikvice. Lijepi file brancina paren je u cvijetu tikvice i poslužen s kremom od tikvica, pečenim tikvicama, majonezom od komorača i ribljim buerre blancom. Različite verzije tikvica bile su neočekivano uzbudljive i odlično su se složile s bogatim okusom brancima. Uz ribu, Pleteš je također pripremio koktel od Old Pilots gina, limete, maraschina, mente i pjenušca. Osvježavajući  koktel, jedan od boljih na ovoj večeri, dobro je pratio glavno jelo.

Za desert serviran je kolač od mrkve s kremom od indijskih oraščića, kandiranom narančom i dresingom od naranče i maslinova ulja. Desert, slabija strana mnogih restorana, držao se ravnopravno s ostalim slijedovima. Uz desert je ispravno poslužen čisti Old Pilots gin s kandiranom narančom. 

Kuhanje Roka Nikolića raste organski i promišljeno iz godine u godinu. Nikolić ne brza i želi doći do željenih rezultata na pravi način. Kokteli Filipa Pleteša s Old Pilots ginom i votkom  originalno su upareni uz slanu (i slatku) ambicioznu  kuhinju Blua i prvi su korak prema Bluovoj odluci da pairing s koktelima stavi u stalnu ponudu. Blu i Roko još jednom su pokazali da savršeno upotpunjuju rovinjsku rupu gastronomskih bistroa.

Eventi poput ovih dodatno etabliraju Blu kao jedan od nezaobilaznih rovinjskih restorana u zdravoj konkurenciji obližnjih fine dininga. Prava je šteta da Blu radi samo do kraja mjeseca. Otvorenje nove sezone očekuje se krajem ožujka ili početkom travnja sljedeće godine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.