Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

SHOPPING LISTA Najbolje specijalizirane trgovine za hranu u Zagrebu

meat-4

U postpandemijskom razdoblju zagrebačka se scena trgovina s hranom upravo drastično unaprijedila. U Zagrebu sada postoji više dućana koji bi po dizajnu i izboru robe mogli funkcionirati u središtu bilo kojeg europskog velegrada, što je potpuna novost.

Riječ je, naravno, o manjim trgovinama . Zagreb zasad nema velike delikatesne supermarkete poput pariške La Grande Epicerie ili poput food hallova u londonskim robnim kućama Harvey Nichols, Harrods ili Selfridges. Niti će ih imati, jer u Hrvatskoj ne postoji kupovna moć za zaista luksuzne supermarkete. Ali, niz specijaliziranih dućana sa vrhunskim proizvodima učinili su kupnji hrane izvan zelenih tržnica uzbudljivim, premda katkad skupim zadovoljstvom. Evo najatraktivnijih zagrebačkih dućana  prema kategorijama.

PEKARNICE

1. Noel Bread and Deli, Dukljaninova

Noelova pekarnica senzacionalna je i po kvaliteti kruhova i peciva, i po širini ponude, ali i po praktičnosti izbora. Noel, primjerice, svakodnevno  nudi barem tri različiita formata peciva idealna sa sendviče. Noelov baguette jedini je u Zagrebu, koji se može jest i idući dan, dok je teški, crni, raženi kruh malo remek djelo.

2. Korica, Preradovićeva, Martićeva, Deželićev prilaz

korica-shokupan-1

Korica je i dalje izvrsna, bilo da je riječ o prozračnom, mliječnom shokupanu, ili o moćnim, gustim kiselim kruhovima ili najboljoj zagrebačkoj piti od jabuka. 

3. Bread Club, Trakošćanska, Vlaška, Bukovačka

Bread Club održava standardno visoku razinu kvalitete svih svojih kruhova i peciva. U zadnje vrijeme često kupujemo ogromne, rustikalne, neodoljive focaccie.

BUTIKNE MESNICE

1. T Bone, Perkovčeva 

T Bone, dakle, izgleda kao podigrani luksuzni izložbeni prostor, koji ne asocira na uobičajene ambijente za prodaju mesa. T Bone je vjerojatno najmodernije uređena trgovina s hranom u Hrvatskoj. T Bone prodaje isključivo suho odležane steakove, od goveda uzgojenih u Hrvatskoj.

2. The Meat, Vlaška

The Meat je prva butikna mesnica otvorena u Zagrebu. The Meat prodaje perfektno konfekcioniranu govedinu, janjetinu i svinjetinu, kao i niz vrhunskih suhomesnatih proizvoda. Odležani steakovi i minijaturni janjeći kotleti spadaju među najbolje meso koje se može kupiti u Hrvatskoj. Sve meso u The Meatu dolazi iz domaćeg uzgoja.

RIBARNICE

1. Leut, Kvaternikov trg

Leut se, srećom, vratio s mora. Leut je ribarska ribarnica s Ugljana, koja dnevno prodaje živu, prošle noći ulovljenu oboritu i plavu ribu. Podrazumijeva se da ribu čiste čim je kupite.

DELIKATESNE TRGOVINE

1. Moments, Masarykova

moments-1

Moments je jedina trgovina u Hrvatskoj koja je spojila prodaju puno velikih svjetskih vina s vrhunskom delikatesnom hranom, poput ekstenzivnog izbora francuskih sireva i foie gras. Moments izgleda atraktivno i hedonistički, pa naprosto ne želite izaći iz tog dućana.

2. Bonkulović, Kaptol Centar

bonkulovic

Obnovljeni, veliki Bonkulović nudi toliko dobre robe da biste poželjeli kupiti cijelu trgovinu (što bi vas, međutim, koštalo kao da kupujete auto). Iz opsežnog Bonkulovićeva asortimana ekstraukusne hrane moramo izdvojiti bellotu koja se, naravno, reže pred kupcem, par dobrih talijanskih pršuta, kavijare, balik losos, nepasterizirani maslac i Amedei čokolade.

ZAČINI

Harissa, niz lokacija

Usprkos ponekim težim greškama u asortimanu poput loših i skupih norveških temeljaca ili one smiješne naprave za oblikovanje ćevapa, Harissa je i dalje zanimljiva, pomalo mistična trgovina s ogromnIm izborom orijentalnih začina, čilija, soli i čajeva.

ČOKOLADA I SLATKIŠI

Deliiicije, vrlo mnogo lokacija

Deliiicije katkad znaju izgledati kao trgovine sa svakodnevnom  čokoladnom konfekcijom. Međutim, Deliiicije dućani skrivaju neke od najboljih europskih čokoladnih i slatkih proizvoda, uključujući dvadesetak vrsta Valrhona, fantastične alkoholne žele bombone Smith&Sinclair ili marcipane Niederegger. Osim toga, Deliiicije drže i vrhunske slane delikatese poput kolekcije sicilijanskih Campo d’Oro pesta i francuskih George Brucks gusjih jetara. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.