Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Netko je pronašao 122 godine staru čokoladu iz Burskih ratova, jednu od najkontroverznijih u povijesti

Kutija čokoladica starih 122 godine, dio paketa za vojnike koji su se borili u Burskom ratu, upravo je prodana na aukciji u Velikoj Britaniji. Očekivalo se da će biti prodana za oko 200 funti, postigla je dvostruko veću cijenu.. Riječ je o limenci Rowntree’s čokolade proizvedene u Yorku 1899. godine, pronađenoj na tavanu u kući u mjestu Immingham u Engleskoj.  

Čokolade su vojnicima bile poslane kao poklon u ime kraljice Viktorije. U pronađenoj limenci nedostaje samo jedan komad čokolade. Paul Cooper, iz aukcijske kuće Eddisons, rekao je da je “nevjerojatno rijetko” pronaći limenku u kojoj je čokolada još sačuvana. Pretpostavlja se da je pripadala djedu pokojnog supruga vlasnice kuće, koji se borio u Drugom burskom ratu. Rowntree je jedna od najkontroverznijih čokolada u povijesti. Kraljevsko povjerenstvo krajem 19. stoljeća izazvalo je opću svađu proizvođača čokolada. 

Kraljici Viktoriji dosta je loše išlo u Burskim ratovima pa je htjela razveseliti vojnike i osobno platila limenke čokolade. Naredila je da svaki, i najniže rangirani vojnik, mora dobiti jednu čokoladu. Problem je bio što su najjači proizvođači Rowntree, Cadbury i Fry bili u vlasništvu kvekera. Kao pacifisti kvekeri su bili protiv rata i zgroženi kraljičinom idejom, jer su smatrali da ih pretvara u ratne profitere. Problem su riješili tako da su donirali čokoladu i pakirali je u nebrendirane limenke. Rowntree je, međutim, pakirao i čokolade sa svojim logom. Drugi Burski rat vodio se od 1899. do 1902. između Britanskog Carstva i dvije neovisne burske države za kontrolu nad Južnom Afrikom. Završio je Sporazumom iz Vereeniginga 1902. kojim su Buri prihvatili britansku vlast s ograničenom samoupravom. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Netko je pronašao 122 godine staru čokoladu iz Burskih ratova, jednu od najkontroverznijih u povijesti

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min