Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OPASNA PREVARA Plodine u Koprivnici prodavale su patvoreno maslinovo ulje splitske Orgule, koje može biti štetno za ljudsku uporabu

Portal ePodravina jučer je objavio dosta senzacionalan članak o falsificiranju maslinova ulja. ePodravina je izvijestila o presudi Općinskog suda u Koprivnici protiv tvrtke Orgula d.o.o iz Splita, zbog patvorenja maslinova ulja.

Naime, inspekcijski nadzor obavljen 17. travnja ove godine u supermarketu Plodine u Koprivnici ustvrdio je da se u boci Orgulina ulja, koje je deklarirano kao ekstradjevičansko maslinovo ulje, zapravo nalazi lampante, ulje treće kategorije. Što je lampante?

Stručnjaci za maslinova ulja s kojima smo jutros razgovarali ovako definiraju lampante: “Lampante je djevičansko ulje koje kemijskom analizom ne zadovoljava kriterije za ekstradjevičansko maslinovo ulje. U stara vremena to se ulje koristilo kao gorivo za svjetiljke. Zato se i zove lampante. Ima slobodnu kiselost izraženu kao oleinska kiselina, od 3,3 grama na 100 grama ulja. Lampante je pogodan za rafiniranje ili tehničku upotrebu. Nije prikladan za ljudsku prehranu i može biti štetan za zdravlje.”

Plodine, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, prodavao je, dakle, ulje koje nije podesno za ljudsku uporabu. Okej, Plodine nisu morale znati što je u Orgulinim bocama. Odgovornost je na Orguli, starom, etabliranom brendu kojem se ovako nešto nije moglo dogoditi posve slučajno.

Ovakav nevjerojatni skandal još jednom ukazuje na masovno falsificiranje maslinovih ulja koje je, nažalost, karakteristično za sve vodeće maslinarske zemlje.

Potrošačima stoga preporučujemo da kupuju ulja poznatog, hrvatskog porijekla, koja pune sami maslinari. Sud u Koprivnici kaznio je Orgulu s 15.000 kuna a njenog direktora s 4000 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.