Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Kavani Grad kuhaju korektno i imaju najbolju vinsku listu u centru Rijeke 

Grad Kavana je koncipirana kao mjesto gdje se može popiti jutarnja kava i doručak, pojesti brunch, ručak i večera te mjesto za izlazak gdje se mogu popiti dobri kokteli. Grad Kavana bi tako trebala biti u pogonu cijeli dan. Grad je zapravo food bar koji izbacuje vrlo dobru hranu.  

U ponudi za ručak Grad ima nekoliko manjih zanimljivih street food jela. Tu su burger, bao bunsi, razni noodlesi, falafel, salate i nekoliko tartara. Jelovnik je dakle malen i nepretenciozan, dovoljan za brzi ručak ili večeru. Za ručak smo naručili po nekoliko manjih jela. Htjeli smo početi s tartar biftekom, ali konobarica je donijela sva jela u isto vrijeme, iako smo naglasili da bi počeli s tartarom. No dobro, greška u koracima. Gradski tartar uistinu je izvrstan tako da smo oprostili ovu pogrešku. Tartar nije pretvoren u paštetu i teksturom je školski primjer tartar bifteka, a ni okusom nije zaostajao. Definitivno jedan od najboljih tartara u centru Rijeke. Jedino što je falilo uz njega je mrvicu bolji kruh od običnog tost kruha iz supermarketa.

Za glavno jelo smo naručili Gradski burger i dvije vrste bao bunsa. Burger je također uzoran i opet je jedan od najboljih burgera u centru Rijeke. Odlično pecivo, sočno meso i dobri umaci. Uz burger ide i batat pommes koji je vrlo dobar. Na bao bunse su posebno ponosni u Gradu, jer su ih među prvima predstavili Riječanima. Jedni su punjeni kozicama, a drugi carskim mesom. Uz mesnate i dobre kozice ide sriracha umak, dok su bao bunsi s carskim mesom lagani i funkcioniraju odlično kao snack.

Hrana u Gradu je zapravo vrlo dobra u svojoj kategoriji. Kuhari znaju raditi bez tehničkih pogrešaka, a vlasnici očito ne inzistiraju na zadovoljavanju što većeg broja gostiju već smatraju da trebaju održati kvalitetu. Slatki dio jelovnika Grad dobiva iz jedne od najboljih slastičarnica na Kvarneru, poznatog Kao Kakaa. Kolači Kao Kakaa su kreativni, ukusni i nimalo ne podsjećaju na industrijske kolače na kakve smo, nažalost, navikli u Rijeci.

Vinska karta može konkurirati i ozbiljnijim restoranima. Svoj odjeljak imaju i organska vina među kojima Tomčev crni i bijeli Marany, Rockstar, nekoliko etiketa Claia, Piquentum, Babićev Dalmatian Dog, nekoliko etiketa Cosseta, Križ. U vinsku kartu je uloženo puno truda i volje za edukaciju publike o nečemu na što možda i nisu navikli. Od osoblja smo saznali i da se vinska lista za nekoliko tjedana širi, što je svakako pohvalno. Bolju vinsku listu još nismo vidjeli u centru Rijeke. Ponuda piva je također na primjerenoj razini, od crafta do običnih. U Gradu je jasno da se trude i to može rezultirati vrlo dobrim tanjurima.

Upravo taj trud i volju za promjenom cijenimo kod njih. Međutim, jasno je da smo Grad ovoga puta uhvatili u nekom tranzicijskom periodu. Neka jela koja smo voljeli više nema na jelovniku, a saznali smo i da bi Grad mogao odustati od street food formata kakav je sad i zagristi u ozbiljniju gastronomiju koja bi mogla pratiti vinsku listu. To je odlična vijest za gastronomski lošu scenu Rijeke, nadamo se samo da Grad može isporučiti rezultate. Ipak i u tranzicijskom periodu Grad možemo preporučiti bez grižnje savjesti. 

GRAD EAT, DRINK&MINGLE

Riva Boduli 7B, Rijeka

HRANA 4 (za street food bar naravno)  VINA +4 (opet za street food bar)  SERVIS -3  

AMBIJENT 3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.