Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIJEVARA DESETLJEĆA Godišnje uvozimo oko 3 milijuna litara kosovskih vina, uglavnom graševine. Na Kosovu postoji samo 200 hektara graševine

Hrvatskom se vinskom zajednicom ovih dana proširila vijest da su državni inspektori počeli kontrolirati kvalitetu vina s Kosova koje se prodaje u Hrvstskoj. Analizirano je četiri ili pet uzoraka. Rezultati analize navodno kažu da su svi uzorci krivotvoreni, što znači da ne sadrže samo prirodno  vino nego dodanu vodu i puno adiitiva.

Okej, kosovska se vina u Hrvatskoj prodaju u bescjenje pa nije neobično što se u većini primjera  radi o zaista katastrofalnim, često patvorenim vinima. No, od ovog konkretnog slučaja krivotvorenih vina kakva se nažalost proizvode svugdje, puno je zanimljiviji sam fenomen uvoza kosovskih vina u Hrvatsku, koji ukazuje na dugodišnju praksu falsificiranja vina u ogromnim količinama.

Riječ je u najmanju ruku o vinskoj prevari desetljeća ili možda stoljeća. Evo što kažu brojke. Hrvatska je 2019. godine uvezla oko tri milijuna litara vina s Kosova, i to uglavnom graševine, uz nešto crnih vina. Međutim, u isto to vrijeme u kosovskim se vinogradima graševina uzgajala na malo više od 200 hektara. S 200 hektara vinograda ni uz ekstremno visoke prinose ne možete dobiti tri milijuna litara vina. A Hrvatska, naravno, nije jedino tržište za kosovsku graševinu.

Riječ je, dakle o masovnom, visoko organiziranom falsificiranju vina. Nitko, naravno, ne zna što se točno nalazi u rijekama kosovske graševine koja stiže u Hrvatsku. Znamo jedino da je nevjerojatno jeftina i baš jako loša: uglavnom se prodaje u demižonkama u supermarketima ili se gostima jadranskih hotela s tri zvjezdice podvaljuje pod slavonsku graševinu , što je crimen za sebe.

Drugo, jednako važno: Hrvatska svake godine proizvodi viškove graševine. Kome, pobogu, pada napamet da uz goleme količine hrvatske graševine uvozi milijune litara inferiornog vina s Kosova? Uvoz groznih vina i patvorenje vina ozbiljni su problemi hrvatskog vinskog tržišta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.