Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

VAŽNA LISTA ZA 2022. 13 najutjecajnijih žena u hrvatskoj vinskoj industriji

Prije skoro godinu dana prvi smo put objavili listu najutjecajnijih žena na hrvatskoj vinskoj sceni. Taj je tekst odmah postao hit i u profesionalnoj zajednici, kao i među širokom publikom. Stoga smo listu najutjecajnijih žena u vinu odlučili objavljivati redovito, svake godine u vrijeme berbe. Evo liste za 2022. koja se bitno razlikuje od lanjske, što govori o dinamičnosti ženskog segmenta hrvstske vinske industrije.

1. Daniela Kramarić, Volosko

daniela-kramaric

Vlasnica Plavog podruma i dalje je jedna od najvažnijih osoba u hrvatskom vinskom biznisu okrenutom ugostiteljstvu. Vina koja gospođa Kramarić potvrdi na svom Instagramu redovito dolaze na restoranske i hotelske karte i doživljavaju komercijalni uspjeh. Daniela Kramarić svojedobno je bila višestruka sommelierska prvakinja Hrvatske i uspješno se natjecala na europskim i svjetskim prvenstvima za sommeliere.

2. Antonela Kozlović, Momjan

kozlovic-gianfranco-antonela

Supruga Franka Kozlovića profesionalno i prilično virtuozno vodi biznis jedine hrvatske vinarije kojoj baš svake godine ponestane vina, premda proizvodnja nije mala. Kozlovići upravo pripremaju cijelu novu liniju predtižnij vina pod brendom Santa Lucia, što je više nego zahtjevan projekt.

3. Katarina i Ana Peršurić, Višnjan

Pjenušci Misal u zadnje su dvije godine kvalitativno upravo drastično napredovali. Misal se proizvodi već tridesetak godina i nikad nije bio bolji. Iza Misala, koji je ujedno i najveći proizvođač klasičnih pjenušaca u Istri, stoje sestre Katarina i Ana Peršurić. Misal je pokrenuo njihov otac Đordano koji je preminuo prije sedam godina.

4. Mare Mrgudić Bura, Pelješac

marija-mrgudic

Gospođa Mrgudić Bura enologinja je i ideologinja brendova Mare, Bura i Benmosche. Radi se o nekima od najvažnijih peljeških vina. Gospođa Mrgudić Bura dugo je bila aktivna i u društveno političkim tijelima, koja su odlučivala o važnim pitanjima vezanim uz vino, uključujući i donošenje aktualnog Zakona o vinu.

5. Suzana Zovko, Baranja

Glavna enologinja Belja Suzana Zovko

Gospođa Zovko dugogodišnja je enologinja Belja, jedne od četiri najveće hrvatske vinarije. Belje iz godine u godinu proizvodi dobra do odlična vina u svim rangovima cijena, a nedavno su počeli i s proizvodnjom pjenušca (zasad charmat metodom), koji je odmah dobio međunarodna priznanja. Kontinuitet kvalitete beljskih vina izaziva poštovanje kod svakoga tko se razumije u vinsku industriju.

6. Ivana Puhelek, Zelina

Gospođa Puhelek ove je godine dobila zlatnu Decanterovu medalju za svoj Sauvignon blanc iz berbe 2021. Riječ je o najvažnijoj međunarodnoj nagradi koju je dosad dobilo bilo koje vino iz zelinskog kraja. Ivana Puhelek profesorica je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, gdje vodi i fakultetsku testnu vinariju.

7. Jasna Antunović, Erdut

en-primeur-grasevine-2018-antunovic

Jasna Antunović osnivačica je i vlasnica jedne od najboljih slavonskih butiknih vinarija. Vina Antunović dobila su niz internacionalnih nagrada, i redovito se nalaze na kartama prestižnih zagrebačkih restorana.

8. Martina Krauthaker, Kutjevo

krauthaker-martina

Kćerka velikig Vlade Krauthakers već nekoliko godina vodi velik dio posla najznačajnije slavonske vinarije. Martina Krauthaker Grgić enologinja po struci, nadzire i usmjerava proizvodnju većine vina u Krauthakerovim podrumima.

9. Ivona Jeličić, Split 

ivona-jelicic-g copy

Ivona Jeličić tipičan je primjer uspješne enologinje konzultantice. Gospođa Jeličić dugo je proizvodila slavonsko-zagrebačka garažistička vina Jakob, a u zadnjih godinu dana radi za Royal Hill iz Erduta, najveći novi istočnohrvatski vinski projekt.

10. Martina Tomac, Jastrebarsko

vinocom-martina-amfora

Velik dio uspjeha obitelji Tomac leži u ideologiji. Obitelj Tomac bavi se prirodnim vinima i potpuno je konzekventa u svom pristupu, od biodinsmičkih vinograda do nove vinarije napravljene pretežno od prirodnih marerijala. Martina Tomac ima važnu ulogu u vrijednosnom profiliranju vina Tomac.

11. Tea Dvanajščak, Međimurje

Tea Dvanajščak menadžerica je sve uspješnije i ambicioznije međimurske vinarije Dvanajščak Kozol.

12. Božena Lulik, Zagreb

Božena Lulik glavni je wine buyer za Spar. A Spar i Interspar najveće su hrvatske vinoteke.

13. Jelena Šimić Valentić, Zagreb

pupitres-radionice

Gospođa Šimić Valentić već godinama u svom vinskom baru Pupitres uporno i uspješno širi elementarnu vinsku kulturu, osobito kad je riječ o hrvatskim vinima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.