Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Vinodol priprema dva fina sezonska deserta: uz knedle sa šljivama tu je i bogati millefeuille sa smokvama

Aktualni Vinodolov tjedni meni obilježavaju deserti. Oba tjedna deserta izrazito su sezonska, što je uvijek najispravnije. Uz knedle sa šljivama Vinodolovi slastičari na tjednu su kartu stavili millefeuille sa smokvama.

Millefeuille je klasični francuski recept kojeg je navodno kanonizirao Marie Antoine Careme, utemeljitelj francuske grande cuisine, premda oko toga postoje dvojbe. Larousse Gatronomique današnji millefeuille ne pripisuje Caremeu nego kaže da je nastao u kasnom 19. stoljeću, dok je Careme umro 1853.

Millefeuille je kolač posve precizno definirane forme. Više slojeva lisnatog tijesta nadjeveno je raznim kremama, od tipične slastičarske, preko voćnih, do čokoladne. Čokoladni millefeuille može izgledati osobito atraktivno.

Vinodol se, sezonski logično, odlučio za millefeuille sa smokvama. Listovi tijesta isprepleteni su kremom od vanilije, kremom od smokava i malim smokvama mariniranima u prošeku. Vinodolov millefeuille ispao je izvrsno: tijesto je uzorno hrskavo, kremom od smokava zaista dominira okus smokava, dok svježe smokve dižu jelo za oktavu i pol. Millefeuille je jako kaloričan kolač, koji se tradicionalno reže u manje kocke od ove velike Vinodolove.

Zna se, međutim, da mnogi restoranski gosti i dalje vole veliko. Uz izvrsni Vinodolov milleafeuille sa smokvama pili smo Tomićev prošek Hectorovich.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Vinodol priprema dva fina sezonska deserta: uz knedle sa šljivama tu je i bogati millefeuille sa smokvama

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min