Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLADOLED OD MAJONEZE I DRUGE GROZOTE Pet najgorih uporaba majoneze u suvremenom kuhanju

Sinoć smo na 24Kitchen gledali Nadyu Hussain. Nadya Hussain velika je zvijezda britanskih gastro medija. Nakon što je 2015. pobijedila u natjecanju The Great British Bake Off, gospođa Hussain dobila je niz ugovora za TV serije o kuhanju, pa je potpisala ugovor za izdavanje knjiga s Penguinom, pa je još postala kolumnistica  The Timesa, uvjerljivo najuglednijih engleskih dnevnih novina.

Nadya Hussain, 37-godišnja Engleskinja bangladeškog porijekla, zna što radi. Pa ipak, u sinoćnjoj emisiji posvećenoj brzom kućnom kuhanju ova BBC-jeva šampionka ulila je jedno pola tegle kupovne majoneze u pire krumpir, što nas je dosta zgrozilo. Nikad nismo vidjeli  ništa slično. Nadamo se da i nećemo.

Majoneza, jedan od klasičnih, osnovnih umaka francuske kuhinje, već je dugo najzlorabljenija hrana na svijetu. Restorani i prehrambena industrija stavljaju majonezu u gotovo sve, jer znaju da bar 95 posto ljudi obožava ili barem voli majonezu.

Problem je, međutim, u tome što majoneza ubija karakter i specifične okuse pojedinih jela. Skoro sva jela s majonezom doimaju se slično : kremasto, lagano masno, slankasto i ugodno.

Drugi je problem u tome što je majoneza strahovito kalorična, što znači da deblja. Tajna američke epidemije pretilosti nije samo u pretjeranoj konzumaciji šećera, nego i u pretjeranoj konzumaciji majoneze. Evo pet najgorih zloupotreba majoneze u restoranima i prehrambenoj industriji.

1. Pire krumpir s majonezom

Dakle, ovo zaista ne možemo zamisliti. Pire krumpir obožava maslac. Pire krumpir voli slatko vrhnje, a ako želite laganiju varijantu možete ga napraviti s mlijekom i sasvim malo maslaca. U pire možete dodati parmezan, gruyere ili cheddar, a u Parizu smo jednom probali hrabru verziju s roquefortom. Ali, majoneza u pireu, i to nakon maslaca… Preporučujemo poklonicima ovog recepta Nadye Hussain da se odmah jave kardiologu.

2. Pizza s majonezom

Na ovu smo degutantnu “inovaciju” naišli i u nekim hrvatskim pizzerijama. Majoneza, dakle, definitivno ubija bilo kakav karakter pizze, žestoko se tuče s umakom od rajčica i pretvara vašu pizzu u bezvezni sendvič iz pekarnice.

3. Sushi s majonezom

Klinci koji ne znaju što je sushi, obožavaju sushi s majonezom. U jednom smo zagrebačkom sushi baru iza pulta vidjeli petkilogramske kante majoneze. Majoneza čini sushi zasitnijim i jeftinijim u proizvodnji. I potpuno besmislenim. Ništa nije manje sushi od sushija s majonezom.

4. Sladoled od majoneze

Sladoled od majoneze zadnjih je godina postao vruća tema svjetskih medija. Sladoled od majoneze počeo se komercijalno proizvoditi u jednom gradu u Škotskoj prije četiri ili pet godina. Zatim je 2020. usred pandemije Heinz počeo prodavati sastojke za kućnu izradu sladoleda od majoneze i ketchupa.

Ove se godine u Londonu otvorila sladoledarnica specijalizirana za sladolede s okusima svakodnevne slane hrane, poput majoneze, tosta i zapečenog graha.

Moramo priznati da nismo probali sladoled od majoneze, ali malo što u cijeloj povijesti hrane zvuči nam toliko grozno.

5. Tartar biftek s majonezom

Ovo naizgled ne bi trebalo biti kontroverzno. U tartar biftek ionako idu žumanjak i ulje, dakle glavni sastojci majoneze. Ali, tartar biftek s gotovom majonezom, kakav pripremaju mnogi hrvatski restorani (neki i zato da ne bi riskirali salmonelu iz sirovih jaja), nužno i neizbježno postaje pašteta. Zbog majoneze i strojnog usitnjavanja mesa 90 posto tartar bifteka u zagrebačkim restoranima ništa ne valja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.