Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Bastiànovim vinogradima u zapadnoj Istri upravo traje tek druga berba. Mogla bi biti jako dobra

Bastiàn je jedan od najsupješnijih deibtanata na hrvatskoj vinskoj sceni. Ova vinarija iz zapadne Istre, u vlasništvu Petre i Ivana Leke, prvi se put pojavila na ovogodišnoj Vinistri i odmah osvojila zlatnu medalju za Malvaziju iz 2021. Nama je još bolji dojam ostavio Rose iz iste berbe; Bastiànov Rose vjerojatno je trenutno najatraktivniji u Hrvatskoj, ne računajući moćna i sasvim drukčije stilizirana vina Frane Miloša i Ernesta Tolja s Pelješca.

Budući da je Bastiàn bio toliko uspješan u svojoj prvoj berbi, logično je da vinska (i restoranska) scena sa zanimanjem prati njihovu drugu berbu, koja se odvija u pomalo ekstremnim okolnostima; radi se o jednoj na najsušnijih godina u povijesti istarskog vinogradarstva.

Bastiànov konzultant Milan Budinski, bivši glavni enolog porečke Agrolagune, kaže da ovogodišnja berba, kad je riječ o malvaziji, pomalo podsjeća na 2012. godinu. To znači da će urodi biti manji, ali Bastiàn je ionako kvalitativno orijentirana vinarija koja ne forsira velike prinose.

Krajem prošlog tjedna grožđe je bilo zdravo, s nešto nižim razinama jabučnih kiselina. U Bastiànu smatraju da je ključno iz dana u dan pratiti dozrijevanje malvazije, i pobrati grožđe u što kraćem roku, čim postane opimalno zrelo.

Kad se, pak, radi o crnim sortama, čini se da bi 2022. godina za njih mogla biti iznimno uspješna, baš poput 2015. ali s još koncentriranijim vinima, zbog manje prosječne mase grozdova. Berba crnih sorti u Bastiànovim će vinogradima vjerojatno završiti krajem rujna, s cabernet sauvignonom. Važno je istaknuti da oni istarski vinogradi koji nisu imali problema sa sušom trenutno raspolažu iznimnom kvalitetom grožđa, koja bi mogla donijeti potencijalno velika vina. Vinogradi koji zbog suše nisu izdržali do polovice kolovoza, i kod kojih je došlo do oštećenja lisne mase i grozdova, naravno ne mogu dati dobra vina.

Ovogodišnja duga suša još je jednom pokrenula pitanje navodnjavanja istarskih vinograda. Ivica Matošević kazao nam je da je na Grimaldi, njegovom najvažnijem vinogradau, uz sustav ciljanog navodnjavanja uspio simulirati dvije kiše, pa je grožđe u odličnom stanju.

U Bastiànu uzimaju u obzir sve radikalnije vremenske uvjete, ali upozoravaju na činjenicu da se njihovi vinogradi nalaze na tlima dubokog profila, na flišno-pješčenjačkim brežuljcima, i to na području koje je poznato po brojnim izvorima i vodonosnim slojevima, što se u sušnim godinama pokazuje presudnim. Stoga navodnjavanje zasad, Bastiànu nije prioritet.  U svakom slučaju, s velikim ćemo interesom pratiti profil i razvoj Bastiànovih vina iz ovogodišnje berbe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.