Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slučaj ljubljanskog TaBara ili kako od zalogajčića napraviti ozbiljnu kuhinju

TaBar je naizgled cool mjesto gdje možete popiti čašu vina i nešto sitno na brzinu prigristi. Da takvo mišljenje imaju mnogi ljudi govori nam ultra simpatični konobar Rok. Međutim, TaBar je nešto sasvim različito od toga. TaBar je elaborirana autorska kuhinja Jakoba Pintara koja ne ide linijom manjeg otpora. Njegova jela su kreativna, puna nevjerojatnih okusa i pripremljena mekom, gotovo emotivnom rukom.

Jakob je obiteljski povezan s još jednom slovenskom gastronomskom zvijezdom, Lukom Koširom, i to se vidi. Prisutan je osjećaj da Jakob i Luka mnogo uče jedan od drugoga u razumijevanju namirnica kojima se koriste. 

TaBarov jelovnik, koji se mijenja na mjesečnoj bazi, sastoji se od tek nekoliko jela iz kategorije hladnih i toplih predjela i uskog izbora glavnih jela. Svaki tanjur napravljen je po principu tapasa, jer ovaj lokal zapravo i jest tapas bar. Većina jela se može dijeliti. Mi smo naručili šest tapasa. Treba napomenuti i kako TaBar ima vrlo demokratske cijene jela, većina je u rasponu od sedam do 13 eura. TaBar nije povisio cijene više od godinu dana, što nam se u današnje vrijeme čini gotovo nevjerojatno.

Započeli smo ručak s raznim salamama od divljači, šaranom, kućnim maslacem i domaćim kruhom. Selekcija salama je među najboljima koje smo probali, dok je šaran s odličnim hrenom podjednako impresivan. Maslac, kojeg naravno rade sami, može se jesti sam bez kruha, što je rijetkost. No, domaća brioche peciva su priča za sebe. Okusom i teksturom podsjećaju upravo na brioche peciva iz Griča.

Sljedeća dva jela su definitivno najbolja jela dana, a ulaze i u uži izbor najboljih jela koja smo probali ove godine. Radi se o hladnim predjelima od srnetine odležanoj jadranskoj ribi. Srna u obliku tagliatte komplementirana je jagodama, miso majonezom i sokom jagoda. Neobična kombinacija, ali ovdje je stvarno maestralno napravljena. Okusi su eksplozivni i komplementarni. Drugo hladno predjelo čini jadranski gof kojeg chef Pintar radi bolje nego 95 posto hrvatskih restorana i kuhara. Gof na ražnjiću dolazi s komoračem i također, kao i srna, prepun okusa. U TaBar bi se uistinu isplatilo doći upravo radi ova dva jela, pa čak vrijede i vožnje iz Zagreba ili Rijeke.

Za glavno jelo smo dobili jedno vegetarijansko i jedno mesno jelo. Vegetarijansko jelo, cikla s kukuruzom i jesenskim tartufima može se boriti s gotovo svim jelima iz ovogodišnjeg Tiana am Meer, što je samo po sebi iznimna pohvala jer TaBar zaista nije vegetarijanski restoran. Cikla je prošla nekoliko obrada. Prvo je kuhana, zatim premazana maslacem a onda grilana radi kompleksnijeg, zadimljenog okusa. Krema od kukuruza odgovara konceptu jela, dok su jesenski tartufi zgodan dodatak koji ne narušava jelo. Tartufi nisu preuzeli okus cijelog jela niti su imali preintenzivan miris. TaBar zaista voli i poštuje svoje namirnice.

Mesno jelo bilo je skoro u istom rangu. Suho dozrijevana svinjska leđa perfektno su pečena, a dolaze s umakom od oklopa kozica. Duboki umak imao je zaista sve kompleksne okuse koji nevjerojatno lijepo idu sa svinjetinom. Uz to ide i fenomenalni kineski kupus. TaBar je u svojoj ponudi imao i selekciju sireva koje smo probali. Na sireve je chef Pintar jako ponosan i posebno je naglasio kako ih treba probati. I zaista su odlični. Posebno je dobar Zidarič Magma, zapečeni sir poslužen s voćem i orasima. Ovako nešto bilo bi odličan doručak.

Za desert je u ponudi breskva u formi cigare s umakom od vanilije. Lagano, s pravom dozom slatkog nakon obilnog ručka. Ručka kojeg smo mislili riješiti na brzinu, a na kraju se pretvorio u gastronomski poduhvat koji nismo htjeli završiti. 

TaBarova vinska lista nadaleko je poznata. Ona sadrži slovenska vina, a posebno je zanimljiva sekcija oranža koja je duža nego u svim slovenskim restoranima. Većina toga toči se na čaše, što je pohvalno. Tako se može napraviti odličan wine tasting kroz skoro sva bitna slovenska vina. Jedino što ima mjesta za napredak jest izbor craft piva. Odlični Rok nam je preporučio mineralni sivi pinot Drenda i putrasti Rogovila. Zaista izvrsna vina, koja cijenovno nisu među skupljima, skoro da su i najjeftinija. Što govori o kompetenciji i prijateljskom odnosu osoblja TaBara prema gostima.  

TaBar je svojim konceptom ušao u sam vrh slovenske gastronomije i jedan od dva najbolja ljubljanska restorana. Iznimno talentirani Jakob Pintar provukao je tapase kroz filter ozbiljne kuhinje, a rezultati su očaravajući. Uz sve to cijene i konobari su i više nego prijateljski. 

TaBar

Ribji trg 6, Ljubljana

HRANA +4 VINO +4 PIVO +3 SERVIS -5 AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.