Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

GASTRONOMSKI ANTIINFLACIJSKI VODIČ ZA KUĆNO KUHANJE Kako u kasno ljeto kuhati fino i relativno jeftino

trznica-branimirova

Rastu cijena hrane najlakše se, naravno suprotstaviti kupovanjem jeftinije hrane. Koja ne mora nužno biti inferiorna onoj skupljoj. Naprotiv, jeftinije je katkad bolje i gastronomski uzbudljivije.

Tijekom vikenda obilazili smo supermarkete i tržnice. Uočili smo neke nove trgovačke navike, poput neisticanja cijena bifteka u mnogim mesnicama na Dolcu (kilogram sad košta između 270 i 300 kuna), ali i pronašli čitav niz vrlo dobrih do izvrsnih sastojaka, s kojima možete svakodnevno pripremati privlačna i ukusna jela. Evo našeg izbora dobre hrane koja se i dalje prodaje po razumnim ili zaista niskim cijenana.

1. Ribe i školjke

ribarnica-dolac

Dagnje, oko 18 kuna za kilogram, u Sparovim supermarketima; dagnje su, dakle, najbolja vrijednost za novac koja se uopće može zamisliti, jer su dagnje prvorazredni gastronomski sastojak, koji se prodaje po cijeni omota pancete ili kugle mozzarelle.

Svježe srdele i inćuni, oko 30 kuna za kilogram na tržnicama ( u supermarketima smo naišli na zamrznute srdele za 12 do 15 kuna).

Pastrve, 30 do 40 kuna, u supermarketima

Orade i brancini iz uzgoja, 55 do 80 kuna, na ribarnicama i u supernarketima

File uvozne žute tuna, 99 do 129 kuna u supermarketima. Ovdje, naravno, treba reći da je tunin file stopostotno upotrebljiv, ništa se ne baca.

2. Meso

Svinjski lungić se u pojedinim supernarketima ovaj vikend prodavao za dosta nevjerojatnih 39 kuna. Normalna se cijena kreće od 70 do 90 kuna, što se još uvijek isplati.

Goveđi but prodavao se već od 66 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac. S kilogramom mljevenog goveđeg buta možete napraviti odličan ručak, koji će vam trajati dva dana, poput ragua ili chilija con carne, ili punjenih paprika.

Teleći kotleti, od 70 do 95 kuna, zavisno o rezu

Cijelo pile, od 20 do 30 kuna: umjesto da kupujete precijenjene pileće filee, kupite cijelo pile, ispecite ga u pećnici s mladim krumpirom i dobit ćete klasičan, slastan i bogat ručak za neznatan novac.

3. S placa

Mladi grah, 40 do 50 kuna. Mladi grah toliko je superioran sušenom grahu da je prava gastronomska šteta ne uživati u njegovoj sezoni.

Rajčice, 10 do 20 kuna; za rajčice, srećom, inflacija ne postoji. A sad smo na samom vrhuncu sezone.

Patlidžani, 15 do 20 kuna: patlidžani briljiraju u svim mogućim izdanjima: pohani, punjeni, pečeni, u ratatouilleu, u ajvaru, u marinadi, u musaki…. Zagrebačke su tržnice zadnjih godina pune manjih, delikatnih bijelih patliđana.

Paprike, 15 do 20 kuna. Ako postoji doba godine kad bisno zaista svakodnevno trebali uživati u paprikama, to je svakako kraj kolovoza i početak rujna.

Aromatično bilje: ako ste ovog ljeta doma propustili zasaditi bosiljak, mentu ili majčinu dušicu, dobra je vijest da se na zagrebačkim tržnicama sve te divote mogu kupiti za 5 do 6 kuna za stručak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.