Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cabernet sauvignon Zlatnog brda iz 2017. godine odličan je primjer moćnog, taničnog crnog vina koje nije vidjelo drvo

U Baranji se najviše uzgaja graševina. Međutim, Baranja je, baš kao i susjedni Villany u Mađarskoj, perfektan terroir za crno vino. Ovdje valja podsjetiti da je prvu hrvatsku Decanterovu zlatnu medalju za crno vino osvojilo baš Belje za svoj Merlot. Nadalje, beljske su Frankovke i Caberneti redovito među najboljima u Hrvatskoj. Ozbiljnim proizvođačima baranjskih crnih vina svojim se Cabernet sauvignonom iz 2017. pridružilo Zlatno brdo, nova vinarija iz Zmajevca, koja je ove godine za svoj bijeli Gold Cuvee dobila zlatnu Decanterovu medalju.

Ana Matijević, direktorica Zlatnog Brda

Cabernet sauvignon Zlatnog brda probali smo tijekom kušanja za novu vinsku kartu jedne zagrebačke restoranske grupe. Vino nam se jako svidjelo zbog neobično čistih i prilično intenzivnih aroma cassisa, pečenih šljiva, borovnica i kupina.

Tanini su skoro perfektno zreli, što jest tipično za kompetentno napravljena baranjska crna vina, dok svježina čini ovaj cabernet dodatno privlačnim i relativno lakopitkim: neobično je naići na moćno, mišićavo, tanično crno vino koje se lako i brzo pije. Kombinacija snage i svježine strateška je prodajna prednost Cabernet sauvignona Zlatnog brda. Naposljetku, važno je reći da ovo veoma dobro vino nije provelo ni dana svog života u drvenim bačvama, što je kuriozitet za cabernete s duljim potencijalom odležavanja.

Riječ je, očito, o eksperimentu, koji je završio  iznimno dobrim rezultatom. Uskoro će se na tržištu pojaviti cabernet sauvignon iz iste berbe školovan u barriqueu. Cabernet sauvignon Zlatnog brda može se piti uz jela iz roštiljarni, ali i uz bifteke, ribeye, tartar biftek, janjeće kotlete , divljač s grilla i tamnu čokoladu . Vina ove nove baranjske vinarije distribuira zagrebački G3.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.