Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Porečki Barolin vjerojatno je najbolji vinski bar u Istri, specijaliziran za istarska vina

Barolin blizu strogog centra Poreča na čaše toči bar šezdesetak istarskih vina. Čaše mladih vina uglavnom koštaju između 22 i 26 kuna. Čaše ozbiljnih odležanih malvazija, poput Kozlovićeve Selekcije, koštaju između 32 i 36 kuna. Čaše velikih crnih vina kao što je Coronicin Gran Teran, koštaju do 45 kuna; butelja Gran terana iz 2017 košta 285 kuna. Nekoliko najskupljih vina, poput Benvenutijeve Santa Elisabette, ne toči se na čaše. Ali, riječ je o ukupno šest ili sedam etiketa. Sva su druga istarska vina dostupna na čaše po zaista predinflacijskim cijenama. 

Barolinovu izboru istarskih vina gotovo da se ne može ništa prigovoriti: nedostaju tek dva ili tri starija klasična proizvođača, i dva uzbudljiva nova projekta, Omo i Bastian. Činjenica da nekih vina s karte, prije svega Radovanovih, već sada nema, posljedica je njihova nestanka s tržista zbog senzacionalne turističke sezone. Izbor vina iz drugih hrvatskih regija prirodno je bitno manji, ali s nekoliko ozbiljnih imena poput Miloša, Krauthakera i Testamenta.

Sinoć smo u lijepom malom, od turističke gužve skrivenom Barolinovu vrtu večerali platu sastavljenu od pet švicarskih sireva, pa razne istarske salame i kobasice i odličan, rukom rezani lokalni pršut. Na meniju se nalazi niz plata sireva, razvrstanih po zemljama porijekla (uključujući tri francuske plate) suha mesa, tartar biftek i marinirane ribe i kozice. Cijene hrane također su vrlo pristojne . I ako pojedete i popijete pola lokala kao mi sinoć, ne možete potrošiti više od 100 do 130 eura.

Barolin, koji funkconira i kao bar i kao trgovina, drži još destilate, maslinova ulja, porečko craft pivo Bura i ponešto malih delikatesnih proizvoda poput aromatiziranih soli. Barolin je gotovo sigurno najbolji istarski vinski bar, specijaliziran za istarska vina. U idućem bi razdoblju trebao početi prikupljati stara godišta onih istarskih vina, koja dobro dozrijevaju.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Porečki Barolin vjerojatno je najbolji vinski bar u Istri, specijaliziran za istarska vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min