Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SRDAČNO PREPORUČUJEMO Domori 70 % Criollo Fondente jedna je od najboljih tamnih čokolada na hrvatskom tržištu

Domori je zanatska čokolaterija utemeljena 1997. godine blizu Torina. Domori je osnovao talijanski financijaš Gianluca Franzoni koji je, kažu legende i PR, tri godine prije osnivanja tvrtke živio u Venezueli, gdje je proučavao kakao. Franzoni je odlučio svoju čokolateriju posvetiti criollu, najcjenjenijoj vrsti kakaa.

Domori je u ovih četvrt stoljeća izrastao u moćnu kompaniju i ugledni svjetski brend. Primjerice, 2019. godine je kupio kultnu englesku čokolateriju Prestat. Važno je, međutim, reći da ni Domori više nije samostalna obiteljska tvrtka. Domori danas pripada grupi Palo del Gusto koja je, opet, dio velikog Illya, jednog od najvažnijih proizvođača kave na svijetu. Domorijeve čokolade, kao i Prestatovi čokoladni bomboni, pojavile su se u Hrvatskoj prije otpilike godinu dana.

Jučer smo u zagrebačkom Bonkuloviću kupili Criollo Fondente, 70-postotnu tamnu čokoladu, koja je fenomenalna. Domorijev bazni criollo (viša linija obuhvaća posebne vrste criolla poput porcelane), čokolada je koja miriše gotovo jednako kompleksno kao ozbiljno crno vino: njen “bouquet” sastoji se od zrelih šljiva, pečenih višanja, pečenih ljubičastih smokava, kardamoma i onog veličanstvenog mirisa moćne crne čokolade.

Na okusu je gorko slatka, s blagim nijansama kiseline, dok je tekstura, baš kao i kod Amedeijevih i Cuizelovih čokolada savršeno glatka, gotovo kremasta.  Radi se o jednoj od najboljih tamnih čokolada koje se prodaju u Hrvatskoj. Domori nije jeftin. Sedamdesetpostotni Criollo Fondente košta 65 kuna za 50 grama. Ali zaista vrijedi taj novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.