Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Artičok je zabavni bistro sa solidnim tehnikama. Agnolotti i romb u beurre blancu su vrlo dobri 

Artičok u Splitu zanimljiv je i originalan bistro. Pri ulasku se prvo primijeti da je Artičok dizajnerski lijepo uređen. Neonska svijetla igraju glavnu ulogu, a tu su još i lijepi grafiti i suvremene slike. Za lijepog vremena jela se poslužuju na krovu. Jesti na krovu u gotovo samom centru Splita dok čujete gradsku gužvu sjajan je osjećaj.

Na krovu dominira bar gdje se mogu popiti kokteli ili čaša vina i poveći broj stolova, razmaknutih taman onoliko koliko treba da bi imali intimu. Artičok priprema klasična, jednostavna bistronomska jela, točno kako bi i trebao. S tim da Artičok zaista vlada kulinarskim tehnikama, uz tek pokoju sitnu grešku. Njegova jela su opuštena, zabavna, ukusna i lijepo prezentirana. Upravo zbog toga struktura gostiju u Artičoku je je raznolika. Jedni gosti su slavili rođendan, drugi su bili u izlasku, bilo je i okupljanja veselog društva, a tu je i nekolicina turista koji su htjeli dobro pojesti. Pozitivna mladenačka energija osjeti se na svakom koraku u Artičoku. 

Jelovnik je propisno kratak, ali pametno sastavljen. Svega pet vrsta predjela, dva rižota, jedna tjestenina, jedna juha, pet glavnih jela i dnevni izbor deserata. Kao domaću tjesteninu probali smo  agnolotte, veoma ukusne i lagane za ljetne dane. Agnolotti su punjeni skutom, preliveni kremom od grana padana i teksturom privlačnim jusom, odnosno umakom od rajčica. U svemu tome našao se i pokoji listić špinata koji diže jelo za jednu notu.

Za glavno jelo naručili smo romba i janjetinu. Temeljito očišćeni file romba dolazi s odlično napravljenim beurre blancom, tikvicama i karameliziranom cvjetačom. Svi okusi ovog tanjura su tu, kakvi bi i trebali biti. Jedino bi voljeli da je romb mrvicu manje posoljen. Janjetina, odnosno janjeća leđa, dolaze s demi glaceom, zapečenim vrganjom, pireom i graškom. Meso janjetine radi se sous vide, a puni se mascarponeom. I dok je meso bilo ukusno a kožica dobra, pojedini dijelovi su naličili na paštetu. Vrganji su fantastični, pire školski primjer, a demi glace je mogao biti za jednu razinu jači.

Za desert smo naručili rogač s narančom i pannacotu s kamilicom. Rogač i naranča su fantastični, no panna cota je doibla preveliku infuziju kamilice, pa je desert više okusom podsjećao na čaj nego slatki desert. Uz večeru smo popili po čašu Artičok Pošipa koji za njih radi vinarija Testament, i pošipa Aurum iz Hvara. Izbor vina na čaše u inače korektnoj vinskoj listi, vrlo je ograničavajuć. Svakako savjetujemo da prije ili poslije večere na šanku popijete koktel. Artičok nudi nekoliko klasičnih i nekoliko potpisnih koktela. Probali smo klasične i vrlo su dobri.  Artičok je zabavno i opušteno mjesto, gdje se kuha suvremena bistronomska hrana uz tek nekoliko grešaka. Energija je odlična i pozitivna, a ambijent fenomenalan. 

ARTIČOK

Ulica bana Josipa Jelačića 3, Split

HRANA -4 VINO +3 SERVIS 4 AMBIJENT -5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.