Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska vinska industrija rapidno se mijenja: evo sedam najvažnijih novih vinarija unatrag dvije godine

U kasno proljeće 2020. godine, usred prvog vala corone i prvog lockdowna, činilo se da je hrvatska vinska industrija pred slomom: svi podrumi bili su prepuni vina koje odjednom nikome nije trebalo, a vinarije nisu znale kako će vraćati kredite. Jedino pitanje koje se tada postavljalo glasilo je: Kako preživjeti? 

Zahvaljujući žilavosti turizma, koji je ipak apsirbirao dosta vina, osobito u Istri, pretprošla godina nije završila katastrofalno, dok lanjsku i ovu godinu označavaju snažne ekspanzije svih žanrova vinske industrije: od avangardnih projekata, preko butiknih vinarija, do velikih, multimilijunskih ulaganja. Evo sedam najvažnijih vinskih projekata pokrenutih ili afirmiranih unatrag dvije godine.

1. Omo, zapadna Istra

Omo je brend Milana Budinskog, jednog od vodećih hrvatskih enologa. Grožđe iz organskog uzgoja iz zapadne Istre pretvara se u malvaziju koja mijenja stilsku definiciju najpopularnijeg hrvatskog restoranskog vina. Refošk, koji još nije na tržištu ali smo ga probali, mogao bi se pokazati čak i impresivnijim od zaista fenomenalne malvazije.

2. Erdoro (Mladina), Plešivica

Vlasnici Pago Croatie kupili su Mladinu, najveću plešivičku vinariju. Angažirali su, među ostalim, Erica Moroa, uglednog bordoškog vinogradarskog konzultanta, i počeli polako mijenjati desetke i desetke hektara potencijalno senzacionalnih   vinograda. U idućih nekoliko godina svi bi Mladinini vinogradi trebali biti prebačeni na organski uzgoj. Pod brandom Erdoro zasad se na tržištu nalaze tri vina. Sauvignon i Sivi pinot su izvrsni.

3. Bastian, zapadna Istra

Obitelj Leko kupila je više desetaka hektara iznimno vrijednih vinograda u zapadnoj Istri. Grožđe se zasad prerađuje u Bujama, a iduće bi se godine trebala početi graditi reprezentativna vinarija na brdu kraj restorana Morgan u Bracaniji. Već prva Bastianova Malvazija iz berbe 2021. osvojila je zlatnu medalju na Vinistri, dok je Rose iz iste berbe vjerojatno najbolji u Hrvatskoj u svojoj stilskoj kategoriji. Bastianovi su vinogradi u organskom uzgoju ili u fazi prelaska na organski. uzgoj.

4. Royal Hill, Erdut

Royal Hill najveća je nova vinska investicija u istočnoj Hrvatskoj. Royal Hill ima više od pedeset hektara  vinograda na izvrsnim položajima uz Dunav, a uskoro se počinje graditi impozantna vinarija: vinogradarski konzultant je, kao i kod Erdora, renomirani Francuz Eric Moro, dok vina potpisuje ugledna enologinja Ivona Jeličić. Ovosezonski Rose i charmat pjenušac Rose Brut perfektna su ljetna vina. Uskoro bi se trebalo pojaviti i prvo Royal Hill crno vino

5. Zlatno Brdo, Baranja 

Zlatno Brdo butikna je ekološka vinarija koja zasad može napuniti tridesetak tisuća butelja, a uopće ne planira puniti više id 40 tisuća. Zlatno Brdo raspolaže prvorazrednim  položajima u Zmajevcu. Svojim prvim bijelim cuveeom Gold Hill, Zlatno Brdo osvojilo je Decanterovu zlatnu medalju. Cabernet sauvignon također je odličan. Zlatno Brdo moglo bi postati najvažniji baranjski vinski projekt još otkako je Ivica Todorić oživio Belje.

6. Kastel Sikuli, Kaštela

Kastel Sikuli butikna je vinarija Ivice Kovačevića, direktora Stine. Zasad smo probali Pošip i Kaštelanski crljenak. Oba su vina izvrsna, osobito tribidrag koji se u Kaštelima, prirodno, mora zvati crljenak.  Sikuli je, doslovno, vinarija s potpisim i autorskim karakterom.

7. Bertoša, Motovun

Robi Bertoša nije posve novo ime na istarskoj vinskoj sceni. Međutim, manjak vina poznatih istarskih vinara, koji se dogodio lani u kasno ljeto, izbacio je Bertošu u prvi plan. Njegova su vina odjednom napunila lokalne i zagrebačke vinske karte. Malvazija i Sivi pinot su jako, jako dobri, a pjenušac ambiciozan, s puno potencijala.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.