Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LISTA ZA GASTROTURISTE #2 Osamnaest esencijalnih istarskih restorana za vrhunac ljeta 2022.

luciano

Istra je, uz Zagreb, gastronomski najrazvijeniji dio Hrvatske. Stoga je logično da je sezonska lista istarskih restorana prilično dugačka, premda smo s nje izostavili nekoliko naših omiljenih lokala, poput Malog sela, koji zbog bijelih tartufa funkcioniraju bolje ujesen i tijekom zime. 

U ovo doba godine ni jedan odgovoran istarski restoran ne bi vam smio ponuditi bijele tartufe, jer oni mogu biti ili zamrznuti ili konzervirani: i jedno i drugo je besmislica i nema veze s pravim bijelim tartufom. Restorani na ljetnoj istarskoj listi za gastroturiste raspoređeni su geografski, počevši od zapadne Istre.

1. Pergola, Zambratija

Pergola chefa Fabricija Vežnavera jedan je od najboljih restorana kreativne kuhinje u cijeloj Hrvatskoj.

2. Badi, Umag 

badi-2

Badi je dugogodišnja institucija istarskog ugostiteljstva, koja pametno kombinira modernistički pristup kuhinji na degustacijskim menijima, s nizom klasičnih ribljih jela na a la carte jelovniku. Ribe, rakovi i školjke uvijek su prvorazredni, a vinska lista prilično uzbudljiva.

3. Luciano, San Canzian, Buje

Luciano je fine dining restoran jednog od najbolje uređenih istarskih hotela. Luciano vodi Pavo Klarić, tehnički besprijekorni chef s dugim stažem u Esplanadi. Vinska karta izrazito je ekstenzivna, s vjerojatno svim važnijim lokalnim vinima.

4. Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Morgan je gastronomski gledajući privlačniji zimi nego ljeti. Ali, Morgan ima jednu od najljepših terasa u cijeloj Hrvatskoj, i veoma dobru, ozbiljnu vinsku kartu, pa ga se naprosto ne može preskočiti.

5. San Rocco, Brtonigla

san-rocco

San Rocco je klasik istarskog i hrvatskog fine dininga. Kuhanje je uvijek tehnički perfektno, prezentacije lijepe, a terasa meditativno opuštajuća.

6. Marina, Novigrad

marina-lignje

Marina je jedan od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj. Chefica Marina Gaši dovela je kreativan pristup lokalnim i sezonskim sastojcima iz mora do međunarodno vrijedne razine.

7. Čok, Novigrad

cok-g

Čok je klasični, jednostavni riblji restoran s prvorazrednim sastojcima i ultrapopularnim potpisnim jelom, izvrsnim brancinom na pari.

8. Spinnaker, Poreč

spinnaker-pozdrav

Spinnaker je sve ambiciozniji fine dining restoran na porečkoj Rivi, s inteligentno složenim degustacijskim menijima i jednom od najboljih internacionalno lokalnih vinskih karti u Istri. U Spinnakeru je početkom ljeta gostovao veliki chef Bobo Cerea, iz talijanskog  restorana Da Vittorio, s tri Michelinove zvjezdice.

9. Cap Aureo, Rovinj

Gastronomski gledajući, Cap Aureo chefa Jeffreya Velle najmoderniji je restoran u Istri i uz Šakotin Nav najmoderniji u Hrvatskoj. Servis je ove godine značajno napredovao.

10. Agli Amici, Rovinj, Michelinova zvjezdica

agli-amici-10

Restoran talijanske obitelji Scarello uveo je u Hrvatsku više standarde ugostiteljstva. Agli Amici perfektan je hedonistički fine dining s puno lokalnog štiha, ali i s klasičnim jelima iz repertoara originalnog restorana Agli Amici u Udinama, koji ima dvije zvjezdice.

11. Tekka, Rovinj

tekka-rovinj

Tekka je već dugo najbolji hrvatski japanski restoran. Rovinjska ekspozitura  Tekke, otvorena lani, ima zanimljiviju vinsku listu od zagrebačkog restorana. Tekku je ove godine pojačao vrhunski chef Saša Pribičević, koji je došao iz lošinjskog Matsunokija, drugog najboljeg hrvatskog japanskog restorana. 

12. Monte, Rovinj, Michelinova zvjezdica

Prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom iz godine u godinu nastavlja održavati visoke ugostiteljske standarde. Monte je bio jedan od prvih hrvatskih fine dining restorana s vegetarijanskim menijem. 

13. Rio, Rovinj

Rio je jedan od najveselijih bistroa u Istri s jednostavnom, svježom hranom čistih okusa. U Riu smo jeli jako često, i nikad nismo jeli loše.

14. Blu, Rovinj

blu-tagliolini

Blu je ambiciozni gastronomski bistro na prekrasnoj lokaciji kraj mora, s pogledom na zidine starog Rovinja. Blu vode mladi, dinamični chefovi koji su ga u samo dvije godine preporodili.

15. Viking, Limski kanal

viking-matosevic-riba

Viking radi s fenomenalno svježom robom najvišeg ranga: od velikih hlapova i živih škampa, preko dnevnog ulova oborite ribe, do školjki iz obližnjeg uzgajališta.

16. Vodnjanka, Pula

vodnjanka-radic

Vodnjanka je perfektan primjer kreativne konobe. Vodnjanka kuha lokalno, sezonski s puno znanja i osjećaja za okuse i nije skupa

17. Rumore, Labin

pizza-rumore

Na ove liste uglavnom ne stavljamo pizzerije. Ali, Rumoreove napoletane toliko su dobre, da zbog njih vrijedi posjetiti jedan od najljepših istarskih gradova.

18. Black & Blue, Rabac

black&blue-interijer

Black and Blue klasični je steakhouse s velikim izborom govedine iz vlažnog i suhog zrenja, i luksuznim predjelima poput pravog Iberica, koji se reže po narudžbi. Tartar biftek priprema se za stolom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.