Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Riječki bistro Riba Riba ima odličan koncept, dobre fritule od plave ribe i katastrofalan izbor pića 

Da je Rijeka grad koji ne voli ribu nije teško primijetiti. Centar Rijeke ima možda jedan ili tek dva pristojna restorančića s ribom. Što je paradoksalno za grad na obali i za najveći grad na Kvarneru, dom nadaleko poznatog kvarnerskog škampa. Riječani su naučili ili navikli da ako žele pojesti dobru ribu ili riblje jelo moraju ići u okolicu Rijeke, u Volosko, Mošćeničku Dragu, Lovran i druga okolna mjesta. Stoga nas je razveselila vijest kako se upravo u centru Rijeke otvara riblji street food bistro i to u sklopu poznatog bara za izlaske, Bar Bara.

Bar Bar je jedan od dobro osmišljenih mjesta za izlaske u Rijeci. Vlasnici su među prvima prije desetak godina uočili nedostatak ponude bilo kakve hrane u drugim riječkim barovima. Iako hrana Bar Bara nije ambiciozna, kao što ni ne bi trebala biti, uvijek je korektna. Njihov goveđi tartar ostao nam je u lijepom sjećanju. Novi lokal duhovitog naziva Riba Riba, ponešto je ambicioznija s jelima. Probali smo ih nekoliko.

Za početak smo htjeli tartar od škampa, no nažalost nisu ga imali pa smo se odlučili za carpaccio od tune i paštetu od plave ribe. Pašteta je ustinu fina, solidnog morskog okusa s blagim dodatkom acetta. Carpaccio je poslužen doslovno leden, što je uistinu pogrešan i zastario tretman ovog jela. Zbog toga nije imao apsolutno nikakav okus. Šteta, jer je lijepo prezentiran s dodatkom tanko nasjeckanih jabuka s par kapljica limuna. Kruščići koji idu uz predjela su korektni, iako bismo voljeli da ih je nekoliko komada više.

Dalje smo naručili burger od tune, sendvič s hobotnicom i fritule od plave ribe. Burger od tune dolazi u atraktivnom crnom pecivu, koje je ipak presuho i dosta se mrvi. Sama tuna u burgeru je solidno pripremljena i ima okusa. Burger od tune u Tunaholic franšizi je makar dvostruko bolji. Sendvič s hobotnicom je sočan, lijepa je i kreativna alternativa uobičajenim sendvičima na koje smo navikli.

Najbolje jelo večeri ipak su fritule od plave ribe. Fritule su samo izgledom i više podsjećaju na kuglice bakalara iz Zijavice. Ovo jelo je pun pogodak za koncept restorana poput Riba Riba, gdje gosti mogu ugodno pričati, slušati glazbu i popiti dobro vino ili zanimljiv koktel.

Tu dolazimo i do vrlo vjerojatno najveće mane Ribe Ribe, a to je izbor pića. U Ribi Ribi imaju dvije vrste vina, kućno crno i kućno bijelo, što je nedopustivo. Kokteli su zasad nepostojeći, a takav je i izbor piva. Za potpuni ugođaj, Riba Riba bi trebala imati dobro široko dostupno vino, izbor lokalnih craft piva i makar nekoliko koktela. Razumijemo da je prostor lokala malen i da je nedavno otvoren, ali ovakve stvari čine razliku i privlače goste. Riba Riba je zasada odličan koncept kakav je Rijeci bio neopohodan, kako za lokalnu tako i za turističku publiku. Riba Riba je ideja koja je još uvijek u nastajanju i za koju se nadamo da će samo rasti i razvijati se. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.