Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novi Fresh Monkey Shoulder najhrabrije je i najinovativnije jako alkoholno piće u zadnjih desetak godina 

Globalno popularni brend Monkey Shoulder blended malt whiskyja dodao je  revolucionarni proizvod u svoj portfolio. Blend neodležanih škotskih destilata dosad je neviđen koncept koji doista može visoko konkurirati najboljim neobojenim jakim pićima.

Škotski whisky danas je najtraženije jako piće na svijetu iako mu zadnjih godina rum sve više puše za vrat. Osnovna karakteristika whiskyja je odležavanje u bačvama i to u kontekstu škotskih najmanje 3 godine u bačvama od hrastovine. Hrastovina dodaje aromatske spojeve iz svog sastava, dodaje boju, ali je i savršeni spremnik za transformaciju aroma svježeg destilata. 

Još od 1917. godine Zakon vrlo jasno propisuje trogodišnje odležavanje kao osnovni uvjet da bi nešto moglo postati whisky. Sve što je odležano kraće od tri godine, makar i samo dan, smije se nazivati ili malt spirit, grain spirit ili bilo kako samo nikako whisky. Zato je takvih je proizvoda izuzetno malo i uglavnom se radi o buteljiranim razvojnim fazama novih destilerija.

Još rjeđe se javljaju svježi destilati, oni koji uopće nisu dotakli bačvu. Škoti ih najčešće zovu New Make Spirits. Takvi destilati zapravo nemaju bitnu komercijalnu vrijednost jer se doista radi o nedovršenom proizvodu. Većina New Make Spirita nije ukusna kao neki drugi svježi bezbojni destilati poput grappe, tekile, kirscha ili brojnih drugih rakija. 

Jedan od pak vrlo cijenjenih bezbojnih destilata je i rum. Međutim, većina takvih rumova zapravo nije svježa. Većinom se radi o rumovima koji su neko kraće vrijeme odležavali u hrastovim bačvama, a bezbojni su zbog filtracije kroz ugljen koji uklanja boju. Time zadržavaju dobar dio odležanih aroma poput začina i vanilije, a bezbojnost im pomaže lakše se uklopiti u koktele (na pamet nam prvo pada kubanski Mojito).

Projekt Fresh Monkey Shoulder vodio se upravo tom idejom kombinacije zrelije aromatike i bezbojnosti. Ali bez i jednog dana odležavanja što je bez sumnje izuzetan pothvat. William Grant & Sons Ltd. treći su najveći proizvođač škotskih whiskyja, vlasnik četiri malt destilerije i jedne grain, ukupnih kapaciteta nešto ispod 150 milijuna litara čistog alkohola godišnje.

Kompanija u obiteljskom vlasništvu još od osnutka 1887. godine nositelj je i najprodavanijeg blended malt whisky brenda Monkey Shoulder, mješavine maltova Glenfiddich, Balvenie i Kininvie. Napominjemo: blended malt kategorija je whiskyja koji su mješavine nekoliko single maltova (sladni whisky iz jedne destilerije), dok su blended whiskyji mješavina malt i grain (ječmeni slad i druge žitarice) destilata. Blendovi su i najprodavaniji Scotchevi, ukupnog udjela oko 90% tržišta, ali svi su odležani whiskyji. Fresh Monkey je blended grain spirit, a ne whisky.

Za razliku od klasičnog Monkey Shouldera Fresh je mješavina jednog malt i dva grain new make spirita. Na prvu bismo zaključili kako se radi o nekoj ispodprosječnoj “škotskj brlji”, marketinškom triku za prodaju jeftinih neodležanih destilata, ali istina je sasvim drugačija. Glavni Master Blender kompanije gospodin Brian Kinsman napravio je sjajan posao. 

Zahvaljujući našem kolegi dobili smo ekskluzivni uzorak na kušanje i možemo zaključiti da je Fresh Monkey Shoulder izuzetno inteligentno složen blend koji kombinira najbolje elemente svojih spirita, jačine 40% alko./vol.

Aromatski profil tako predvodi vrlo čista voćnost ananasa, kruške i tropskog voća, travnate i žitne note svježeg alkohola uz neočekivane papar, kakao i vaniliju. Upravo ta kombinacija tropske voćnosti i vanilije podsjeća na bijele rumove, a svježa žitna alkoholnost pokreće Fresh Monkey u sasvim novi smjer. Ono što najviše iznenađuje je vanilija, aroma koju uobičajeno povezujemo s hrastovim bačvama, a ovdje je rezultat mudrog izbora grain komponente.  Sve čestitke gospodinu Kinsmanu.

U konačnici, ne možemo se oteti dojmu nešto izraženije alkoholnosti, ali ona je prisutna i u bijelim rumovima jer namjena ove kategorije ipak su kokteli. Ovim proizvodom čitava kategorija inače klasičnih rum koktela (Mojito, Daiquiri, Piña Colada…) sada uz visoku tropsku voćnost može dobiti i žitnu notu koju držimo izrazito zanimljivom i privlačnom. 

Nemamo sumnji kako Fresh Monkey Shoulder ima zajamčenu visoku poziciju u miksologiji, a sigurni smo i da kategorija New Make Spirita neće ostati samo na ovom jednom proizvodu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Novi Fresh Monkey Shoulder najhrabrije je i najinovativnije jako alkoholno piće u zadnjih desetak godina 

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min