Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nautika je i dalje jedan od dva najbolja dubrovačka i jedan od desetak najboljih dalmatinskih restorana

nautika

Nautika je znamo, izmislila modernu dubrovačku restoransku scenu. Prije Nautike u Dubrovniku su postojali samo anakroni restorani i polukriminalne turističke zalogajnice na Prijeku. Nautika je otvorila prostor za Gil’s, kasniji 360 kao i za sam žanr ambicioznog ugostiteljstva u Dubrovniku.

Mlađe čitatelje treba upozoriti da je Nautiku osnovao Mato Đurović, važan inovator južnohrvatskog ugostiteljstva (i obožavatelj Cristala Rose). Gospodin Đurović prodao je Nautiku prije više godina, ali razina servisa i kuhanja nije pala, dok se vinska karta poboljšala.

No, za Nautiku je najvažnija jasnoća koncepta. Nautika nije, ne želi i ne treba biti restoran visoke kuhinje. Nautika je ultrahedonistički restoran s jednostavnom ali precizno pripremljenom luksuznom hranom, koja uglavnom perfektno komunicira s nevjerojatnim ugođajem.

Nautika, smještena ispod tvrđave Lovrijenac, odmah kraj mora, ima neprijeporno najspektakularniju terasu u Hrvatskoj i jednu od spektakularnijih na Sredozemlju. Pouzdani chef Mario Bunda sinoć nam je ispekao fantastičnog romba, posve bijelog, želatinoznog, čvrstog i sočnog. Bisque od škampa s tartaron od kozica i kavijarom bio je veoma intenzivan i dubok, a hrskavi kroket od sipe dobio je ekstra dozu atraktivnosti zahvaljujući kiselo-slatkom coulisu od rajčica. Uz svako se jelo poslužuje različito maslinovo ulje: neka su lokalna, a druga istarska Belićeva.

Servis je izvrstan: naš se konobar nedavno vratio s edukacije u Baskiji. Vinska karta, dugačka desetke i desetke stranica jedna je od najboljih u Hrvatskoj, i kad je riječ o stranim i kad se radi o domaćim vinima: karta sadrži cjelovite vertikale nekih od najvažnijih hrvatskih vina, poput Dingača St.Hills, ali i briljantnu bijelu Gravoniu iz 2008. kultne španjolske vinarije Lopez de Herredia. Nautika je važna, klasična institucija hrvatske restoranske industrije i još se uvijek ne treba bitno mijenjati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.