Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nedjeljni ručak Kulta Plave Kamenice pripremio je Torov chef Mario Mihelj. Njegov salmorejo ukusniji je od većine gazpacha

Salmorejo je hladna andaluzijska juha od rajčica, kruha i maslinova ulja, koja je bitno kremastija i gušća od gazpacha. Chef zagrebačkog El Tora Mario Mihelj naglašava da su za dobar salmorejo najvažnije zrelost, sočnost i slatkoća rajčica. Mihelj u El Toru kombinira cherry rajčice i šljivare.

mario-mihelj
Chef Mario Mihelj

EL TOROV SALMOREJO

Sastojci

  • 500g rajčica, oguljenih
  • 0,02 l vinske bijele kvasine
  • 80 g bijelog kruha 
  • malo srirache
  • 1,5 dcl maslinovog ulja (ne istarskog jer ne želimo da juha dobije snažniju gorku notu)
  • sol
  • svježe mljeveni papar

U blender stavite rajčice ,ocat, srirachu, sol,papar i kruh narezan na kockice. Iako salmorejo zahtijeva i češnjak, ne stavljamo ga jer nakon nekog vremena češnjak fermentira u kiselini octa i stvara neugodne mirise. Umjesto češnjaka koristimo srirachu. Sve blendajte dok smjesa ne poprimi jednoličan izgled. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i emulgirajte. Juha će iz crvenkaste boje prijeći u narančastu, dok će tekstura postati glatka i svilenkasta. 

Probajte, ako treba dodajte još soli i papra i stavimo u hladnjak na 3 sata. Salmorejo možete poslužiti uz meko kuhano jaje i prepečenu pancetu. U El Toru salmorejo serviramo s uljem od bosiljka i kockicama rajčice.

Vinska preporuka Zelene arome sauvignona efektan su ljetni kontrast okusima i mirisima rajčice: Radovan, Erdoro, Galić, Puhelek, Štampar lani su proizveli vrlo dobre do odlične sauvignone

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.