Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rossi Epulon elegantni je suvremeni pristup pelinkovcu koji jako dobro funkcionira

U sve većem broju pelinkovaca koji se nude na tržištu dojma smo kako je sve manje smislenih i kvalitetnih. Nazvati nešto pelinkovcem ne znači samo imati zaslađeni alkohol aromatiziran gorkim biljkama, nego vješto i ciljano složen biljni liker kvalitetnog balansa. Rossijev Epulon na našu se sreću pokazao jednim od kvalitetnijih i interesantnijih.

Pelinkovac je naše autohtono alkoholno piće, liker jednakog značaja kao i Maraschino. Dapače, za razliku od Maraschina u njegovoj povijesti nema  dvojbenih činjenica. Pojam “Pelinkovac” danas se odnosi na cijelu kategoriju proizvoda, no u originalu je to bio brend tvornice likera Pokorny iz Zagreba. 1862. godine Franjo Pokorny (Franz Pokorni), rođeni Ogulinac, postavio je temelje svog biljnog likera i tvornice. “Pokorny” je doslovno bio istoznačni pojam za pelnikovac kao npr. Pernod za apsint. 

Vrlo brzo, novi vlasnici tvornice počeli su prodavati svoju likersku formulu i do pretkraj stoljeća licencirane proizvode Pelinkovac imaju i tada veliki Arko i Patria.

Ključni sastojak dakako bila je i ostala biljka pelin (Artemisia absinthium) a Pelinkovac se prodavao kao “Okrepljujuće želudačno sredstvo,” dakle i piće i medicinski proizvod.  Jasno, čim govorimo o pelinu zaključak je kako se radi prije svega o gorkom piću. Ipak, sama ideja pelinkovca nije dominantno gorki dojam bittera nego fini balans gorčine, slatkoće i začina. I upravo je u tome najčešći problem nekih pelinkovaca.

Većina danas dostupnih je ili doista pregorka ili izrazito preslatka. Uz te pretjerane bazne okuse najčešće ne ostaje prostora za ozbiljniju aromatiku, još manje kvalitetno balansirano piće. Bez imalo sumnje još uvijek stojimo pri stavu da je u tom kontekstu najkvalitetniji pelinkovac Badelov Antique koji vrlo profesionalno balansira aromatiku, gorčinu i slatkoću. Upravo onako kako bi trebalo i biti.

Jedan od nešto novijih pelinkovaca je i Epulon istarske vinarije i destilerije Rossi iz Vižinade. Obitelj Rossi inače radi vrlo zanimljiva vina i može se pohvaliti izborom zlatnih medalja, uključivo i dva Decanterova zlata od 95 bodova (Malvasia Istra i Malvasia Templara Riserva). No, njihova je destilerska aktivnost možda i zanimljivija, od gina Nostromo do vinjaka Šovran koji prati tradiciju vrsnih cognaca.

Pelinkovac Epulon, nazvan prema legendarnom kralju Histra, držimo najboljim proizvodom Rossi destilerije. Već smo spomenuli probleme koje prate većinu pelinkovaca na tržištu, Rossijev je pak u onoj klasi koja tih boljki nema.

Radi se o vrlo pitkoj kombinaciji klasične herbalnosti i gorčine pelina uz začine koji doista sjajno stvaraju ukupni balans. Prije svega primjetna je vanilija koju držimo jako mudrim izborom jer osim aromatičnosti koja sjajno odgovara herbalnoj osnovi, ujedno i pojačava dojam slatkoće bez potrebe dodatnog dodavanja samog šećera.

Vanilija je doduše ponekad vrlo nezgodna kao aroma. Ako je ima previše počinje dominirati aromatikom pića i možda i odličnu bazu pretvara u jeftin, prvoloptaški proizvod. Nemali broj vina, a posebno whiskyja žrtve su vanilije. No Rossijev Epulon ima gotovo savršeno pogođen omjer.

Uz vrlo jasan pelin i gorku herbalnost (na trenutke nas je podsjetio na jedan arhivski Vlahov od prije više desetljeća) i ugodnu vaniliju, čitavim Epulonom protežu se karamela, citrusi, anis i malo gorke čokolade te poneka cvjetna nota na tragu maslačka uz iznenađujuće dug završetak.  Možda bismo u budućnosti voljeli osjetiti malo naglašeniju notu gorčine, jer pelin u osnovi jest gorko-slatko piće, ali i ovakav Epulon sasvim je na mjestu.

Iako Badelov Antique i dalje smatramo najboljim, Rossi Epulon nedvojbeno je najelegantniji pelinkovac na tržištu. Radi se o potpuno modernom pristupu tradicionalnom pelinkovcu, koji zaista izvrsno funkcionira i za svaku je preporuku, posebno publici koja traži alternativu klasičnim notama “pelina” čak i u ovim ljetnim danima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.