Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljetni meni Ane Grgić Tomić u Zinfandel’su terasu Oleander pretvara u gastronomsko središte centra Zagreba 

Zagrebački fine dining restorani u dobroj su formi. Za vitalnost gradske fine dining scene važno je da se oni stilski bitno razlikuju. Nav i ManO2 bave se različitim pristupima progresivnoj kuhinji, Mano  u Medvedgradskoj preciznim modernim fine diningom, dok je Noel s novim menijem od najmanje 23 slijeda stvorio kategoriju za sebe u zagrebačkim i hrvatskim okvirima. Ana Grgić Tomić u Esplanadinom se Zinfandel’su bavi otmjenim, gracioznim hedonizmom, o čemu svjedoči i njen novi ljetni jelovnik.

Sva jela koja smo probali u subotu navečer bila su lijepa i u funkciji stvaranja osjećaja čistog ali sofisticiranog zadovoljstva. Večera na terasi Oleander počela je sladoledom od mladog kukuruza s kokicama od currya, koji je bio kremast, imao je fini slatkasti okus kukuruza i predstavlja dosad najefektniji pristup ovoj namirnici koji smo vidjeli u Zagrebu, uz neodoljivu kukuruznu juhu chefa Filipa Horvata u Theatriumu. Dimljene jakovske kapice u soku od marelica s tartarom od bresaka elegantna su posveta vrhuncu ljeta, baš kao i  consomme od rajčica, s dimljenim cherry rajčicama, bosiljkom i cvijetom soli. 

Škampi posluženi s mladom mrkvom i cvjetnim prahom u umaku od mrkve primjer su otmjenosti u pristupu škampima, kao i uspješne primjene tehnike kojom se škampi relativno rijetko obrađuju. Gospođa Grgić Tomić repove je škampa tek lagano zagrijala brennerom, stvarajući efekt kao da jedete tople, lagano zadimljene a zapravo gotovo sirove škampe. Radi se o jednom od najuspjelijih Zinfandel’sovih jela unatrag nekoliko godina.

No, gotovo jednako nam se, ako ne i više, svidio debeli, fino odrezani file kovača poslužen s mariniranim bijelim šparogama. Prvo, poširani šanpjer imao je fantastičnu, sočnu, delikatnu a ipak čvrstu teksturu i intenzivan okus. Drugo, lagano hrskave bijele šparoge svojom se teksturom razlikuju od svih bijelih šparoga koje smo probali ove godine. A jako volimo bijele šparoge.

Namelaka od bijele čokolade i jagode servirana s amaretima s lavandom i gelom od lavande intenzivno je mirisala na ljeto, dok su petits fours nepogrešivo najljepši i najljepše servirani od svih petits foursa u zagrebačkim restoranima. 

Zinfandel’sova vinska karta sve je naprednija, pa smo u subotu umjesto uobičajenih korporacijskih šampanjaca pili izvrsni Egly-Ouriet. Servis je bio barem klasu koncentriraniji, točniji i općenito profesionalniji nego pretprošlog petka u glasovitom Mugaritzu gdje su nam, primjerice, donijeli topli šampanjac. 

Terasa Oleander svakako je najljepše mjesto za večernji izlazak u središtu  Zagreba. Tako je oduvijek, i gosti to prepoznaju, pa je terasa Oleander u subotu bila puna do ponoći. Zahvaljujući kuhanju Ane Grgić Tomić, terasa Oleander postala je jedan od gastronomskih centara centra Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.