Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Recepti Svijeta vjerojatno su najgora stranica o hrani u povijesti hrvatskog interneta

recepti-svijeta

Prije nekoliko dana na web stranici Glasa Istre pročitali smo recept za rižoto s junetinom. Recept je sramotno netočan. Glas Istre savjetuje svojim čitateljima da rižu skuhaju u nekakvom umaku od govedine, razblaženom s vodom.

Već i djeca starija od 12 godina koja su u životu kušala nešto kompleksnije od McDonald’sa, i koja su jednom na televiziji gledala Jamiea Olivera, Davida Skoku ili barem MasterChef, znaju da tako pripremljeno jelo nema apsolutno nikakve veze s rižotom i da se ne može zvati rižoto.

I baš kad smo počeli razmišljati o tome koja to osoba skoro svakodnevno sramoti Glas Istre objavljujući najbedastije recepte na svijetu u glavnom mediju najprosvjećenije hrvatske gastronomske regije, na kraju teksta o lažnom rižotu pročitali smo sljedeću oznaku: izvor, recepti-svijeta.com. Pa smo odmah otišli na stranicu Recepti Svijeta.com, za koju dosad nismo čuli. Našli smo Ali Babinu pećinu najnevjerojatnijih budalaština, netočnosti i neznanja o hrani.

Primjerice, Recepti Svijeta, koji sami sebi tepaju da su najbolji online recepti, u osnovni umak s govedinom stavljaju kocku za juhu. Recepti Svijeta u jaffa pitu dodaju oko 400 grama margarina. Margarin je inače glavni sastojak u većini njihovih slastica.

Recepti Svijeta, tko zna kako i zašto, u Crepe Suzette ubacuju vrhnje, a čitateljima preporučuju da umjesto likera od naranče mogu koristiti Maraschino. Mislim, volimo Marachino, ali on nema nikakve veze s Crepe Suzette. Recepti Svijeta kažu da u prhko tijesto možete staviti margarin, dok umak od gorgonzole pripremaju s vrhnjem za kuhanje. U receptu za pikantne palačinke sa šunkom piše da palačinke treba uvaljati u smjesu za pohanje ali ne piše što čini smjesu za pohanje; je li riječ o pariškom ili bečkom pohanju, o tempuri ili o panku… I tako dalje, i tako dalje.

Stranica Recepti Svijeta većim je dijelom najgori proizvod povezan s hranom koji smo vidjeli u hrvatskom medijskom prostoru još od famozne makedonske serije Hrana i vino, i njenog tiskanog izdanja. No, za razliku od Hrane i vina, Recepti Svijeta objavljuju i ponešto sasvim korektnih recepata, što govori da je, zapravo, riječi o agregatnoj stranici koju nitko ne uređuje, i na koju može ući sve i svašta, od najvećih ludosti do upotrebljivog sadržaja. 

E sada, sve bi ovo bilo tek opskurno, da Facebook stranicu Recepata Svijeta ne prati više od 100 tisuća ljudi. Ako se ne radi o botovima, bojimo se da dobar dio Hrvata i dalje nema pojma o osnovama prehrane i kuhanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.