Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljubljanska Gostilna Krpan poslužuje izvrsne francuske kamenice, kvarnerske škampe, prvorazrednu oboritu ribu i slatko lokalno povrće 

Jučer smo u Ljubljani otišli na ručak s bračnim parom Ogrizek, kreatorima odličnog artizanskog sladoleda aRoma, koji se proširio po cijelom Jadranu (danas otvaraju podružnicu na Bolu).  Poslije sat i pol pridružili su nam se, neočekivano, naši dragi dugogodišnji  prijatelji Valerija i Marjan Simčič, pa se ručak, uz osam ili devet buteljki raznih vina najvažnijeg slovenskog vinara, zamalo pretvorio u večeru.

Gospodin Simčič obavijestio nas je da se Masterclass Rebule ove godine održava 23. i 24. kolovoza i da će se moći kušati čak i rebula iz 1957. godine: Simčič kaže da je ovo veteransko vino u izvrsnom stanju. Ručali smo u Gostilni Krpan, u mirnoj ulici Ob Ljubljanici koja ima lijepi, ugodno rashlađeni vrt i vrhunsku ribu, rakove i školjke.

Krpan je veteran ljubljanske restoranske scene. Marjan Simčič još je prije dvadesetak godina ondje organizirao jedan promotivni event. No, Krpan se, kao i rebula iz 1957. odlično nosi s godinama.  Sve što smo jučer probali bilo je prvorazredno.

Riblje paštete imale su delikatan okus, kamenice iz Bretanje servirane su s crvenim vinaigretteom punim blage ljutike, baš kao u pariškim bistroima. Škampi su bili živi i slatki, a romb i divlji brancin jednako svježi i dobro pečeni kao u vrhunskim ribljim restoranima u Istri, na Kvarneru ili na Kornatima. Bijeli radič s roštilja bio je fenomenalan, a salata od rajčica ljetno zrela i slatka.

Krpan je naizgled jednostavan riblji restoran.  Ali, samo naizgled. Iza Krpanove “jednostavnosti” stoji pažnja u izboru vrhunskih sastojaka, veliko tehničko znanje o kuhanju i jako puno dobrog ukusa. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.