Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beljski kuleni osvojili su dvije nove zlatne medalje; ovoga puta na natjecanju Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku

Belje je jedan od najvećih proizvođača kulena u Hrvatskoj. Usprkos velikom ospegu proizvodnje, beljski kuleni redovito dobivaju najviša domaća i međunarodna priznanja. Što se potvrdilo i ovoga ljeta na ocjenjivanju kulena koje je proveo Agrobiotehnički fakultet u Osijeku.

Belje je na to ocjenjivanje poslalo dva kulena; Baranjski kulen i Premium kulen proizveden od crne slavonske svinje. Oba beljska kulena osvojila su zlatne medalje. Tajna dugogodišnjeg uspjeha beljskih kulena vrlo je netajnovita. Svatko tko je posjetio manufakturu Baranjka u Belom Manastiru, gdje se proizvode beljski kuleni, mogao se u uvjeriti o čemu je riječ.

Baranjski kulen, koji je dostupan u svim boljim trgovačkim lancima, proizvodi se doslovno ručno: mesari u Baranjki melju svinjetinu u srednje velikim strojevima, zatim je miješaju s vrhunskom crvenom paprikom, ručno vežu u svinjska crijeva pa je nose na dimljenje u pušnicu gdje gori slavonska bukovina.

Baranjka je uspjela poistovijetiti industrijski proces proizvodnje kulena s kućnim procesom proizvodnje kulena. Premium kulen od crne slavonske svinje dobiva se nešto kompliciranijom metodom zbog dva razloga. Prvo, taj se kulen bazira na mesu čistokrvnih, međunarodno certificiranih crnih slavonskih svinja koje žive u slobodnom uzgoju na rubu Kopačkog rita.

Drugo, Crni kulen odležava dvostruko dulje od Baranjskog kulena, zato što meso crnih slavonskih svinja sadrži vrlo mnogo intermuskularne masnoće kojoj, prirodno, treba dulje zrenje. Crni kulen dostupan je samo u najboljim hrvatskim supermarketima i delikatesnim dućanima, kao i u HoReCi: prilično je nesporno da se radi o najboljem hrvatskom industrijskom suhomesnatom proizvodu.

Dvije nove zlatne medalje za Belje pokazuju da ozbiljni veliki proizvođači mogu postići i jednako visoku, katkad i višu razinu kvalitete od zanatskih proizvođača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.