Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

SEZONA JE USPORILA Evo sedam najboljih destinacija u prvom dijelu ljeta

Poslije euforično uspješnog lipnja, prva polovica srpnja obilježena je očiglednim padom interesa za većinu jadranskih destinacija. Noćas smo dugo i pažljivo pregledavali Booking.com.  Hoteli i apartmani u skoro svim poznatijim turističkim mjestima, uz iznimku najvažnijih istarskih destinacija, počeli su rušiti cijene.

Nadalje, skoro svugdje mogla se dobiti soba već za sutra. Prije dva tjedna i rušenje cijena i rezervacija unutar 24 sata bili su gotovo nemogući. Četiri su logična razloga za usporavanje sezone.

Prvo, lipanj je mnogogdje po broju turista bio srpanj: puna sezona krenula je ranije nego inače, pa je razumljivo da se i njezin intenzitet drukčije rasporedio. Drugo, brojne europske zemlje ponovno bilježe vrlo visoke brojke zaraženih covidom 19. U redu, svi smo se navikli na koronu, od nje se više masovno ne umire niti se zbog nje masovno ide u bolnice. Ali, ako ste dobili koronu ne možete na more. A samo Austrija, jedna od naših najvažnijih emitivnih zemalja, trenutno bilježi više od 10 tisuća novozaraženih dnevno.

Srpanjski val pandemije evidentno utječe na hrvatske srpanjske turističke rezultate, što uključuje i otkaze rezervacija. Treće, donedavno iznimno visoke cijene hotela na Jadranu vjerojatno su obeshrabrile dobar broj domaćih gostiju koji te cijene ne mogu platiti. I četvrto, potpuni kaos na brojnim najvećim europskom aerodromima, od Londona do Frankfurta, negativno utječe na popunjenost naših južnih turističkih središta: Heathrow je samo jučer otkazao letove za 11 tisuća putnika.

Svi su ovi faktori utjecali na stvaranje famozne srpanjske turističke rupe, koja je na većem dijelu obale nesporna premda se o njoj još ne govori.  U takvim okolnostima, koje nisu idilične ali su u usporedbi s konkurentskim zemljama još uvijek dobre (San Sebastian je, recimo, ovih dana poluprazan) izabrali smo najbolje jadranske destinacije prvog dijela sezone 2022.

1. Rovinj, bez ikakve konkurencije

Istra zasad bilježi tri posto bolje rezultate nego 2019. a Rovinj je i ove godine neprijeporni istarski i hrvatski turistički šampion, naprosto zato što Rovinj ima gotovo kompletnu infrastrukturu za ozbiljan turizam: velike luksuzne hotele, male udobne hotele i vile, odlične fine dining restorane, vrlo dobre gastronomske bistroe, uređene ali i divlje plaže. Rovinj je uspješna manufaktura modernog mediteranskog turizma. Rovinj bi, međutim, trebao popraviti uglavnom groznu restoransku ponudu na rivi i učiniti nešto sa shoppingom.

2. Dubrovnik, uvjetno

turisti-turizam

U svim se poznatim dubrovačkim hotelima noćas mogla rezervirati soba za sutra, što nije dobro u ovo doba godine. Međutim, dobro je da dubrovački hoteli zasad uglavnom ne ruše cijene, što govori o ipak visokoj i kontinuiranoj razini potražnje. Dubrovnik, uz sve svoje prirodne i povijesne prednosti, kao i uobičajene organizacijsko vrijednosne pogreške, po definiciji ostaje jedan od glavnih gradova hrvatskog turizma. Barem u punoj sezoni.

3. Poreč, kao potencijal

porec

Marea Suites, uvjerljivo najbolji hotel u Poreču, noćas je sobe prodavao za 729 eura. Do prije tri godine u tipičnom se porečkom hotelu moglo provesti pet do sedam dana za taj novac. U hotelu Miramare na otoku Sveti Nikola, koji također ima pet zvjezdica, do kraja srpnja nema ni jedne slobodne sobe, u što smo se osobno uvjerili jer smo ondje kanili ljetovati. Poreč je upravo na početku tranzicije iz masovne u vrhunsku ali demokratsku destinaciju. Ta će tranzicija trajati. Porečka restoranska scena, s nekoliko iznimaka poput Spinnakera, Svetog Nikole ili Divina, zasad pripada anakronom, socijalističkom masovnom turizmu. O trgovinama uopće neka smisla govoriti. No, u idućih nekoliko godina, s izgradnjom velikog five star kompleksa Pinea i najavljenim dolaskom vrhunskih svjetskih restorana, Poreč bi se profilom gostiju mogao približiti Rovinju.

4. Opatijska rivijera, vječno četvrta do šesta 

mozart-opatija

Opatija je imala izvrsnu predsezonu. U srpnju, međutim, samo tri hotela rade s potpuno ili gotovo potpuno popunjenim kapacitetima. Riječ je o tri najbolja i najskuplja hotela na Opatijskoj rivijeri: Ikadoru, Navisu i Bevandi. A ti su hoteli mali do vrlo mali. Opatijski strateški problem ostaje mediokritetska razina velikih hotela. Dok god obitelj Lürssen svoje zasad polumrtve kapitale ne počne pretvarati u luksuzne moderne hotele, Opatija se neće moći uvrstiti među vodeće hrvatske turističke destinacije, što je šteta jer Opatija ima jednu od najdinamičnijih gastro scena u Hrvatskoj.

5. Split, Ultra i amaterizam 

Split je, kako smo jučer napisali, spasila Ultra. Stotinjak tisuća gostiju tijekom samo jednog vikenda više su nego dovoljan razlog da se Split nađe na listi najuspješnijih hrvatskih turističkih destinacija. No, u Splitu ne postoji ozbiljan, napredni plan turističkog razvoja. Splitski je turizam većim dijelom, neprofesionalan i kaotičan.  Taj bi plan, s obzirom na činjenicu da je Split velika urbana sredina, trebao počivati na održivom turizmu više klase, kojem je strateški cilj aktivirati ekonomske i kulturne potencijale samog grada, njegove okoline, ali i cijele Dalmacije.

6. Mali Lošinj, destinacija u blagom padu

veli-zal-losinj

Svi lošinjski hoteli osim Alhambre noćas su se na Booking.comu prodavali po sniženim cijenama. Soba u odličnom Bellevueu mogla se dobiti za 334 eura, što nije mnogo za srpanj s obzirom na kvalitetu Bellevuea.  No, cijene je spuštala čak i Vespera, starinski obiteljski hotel koji nikad nije bio skup. Lošinj ima nekoliko vrhunskih restorana: Alfred Keller i Matsunoki ove su godine dobili Wine Spectatorovu oznaku Best Award of Excellence. Lošinj ima puno prekrasnih, senzacionalnih plaža. Ali, Lošinj je očito zastao u razvoju: ništa od gradnje aerodroma koja se godinama najavljivala, ništa od golfa koji se godinama najavljivao, ništa od trećeg five star hotela o kojem se govorilo još 2018.godine. 

7. Zadar, destinacija u blagom usponu

Da u Zadru i dalje ne traju građevinski radovi, taj lijepi povijesni grad zauzimao bi više mjesto na ovoj listi. Zadar, dakle, u bliskoj okolici ima dva Falkensteinera koji nude visok stupanj udobnosti. Uskoro se počinju obnavljati i stari hoteli na Boriku. Zadar je s pop-up verzijom Michelinovog bečkog Tiana dobio jedan od najboljih restorana na Jadranu.  Zadar, s lani otvorenom Atroxovom vinotekom, ima jednu od dvije najbolje vinske trgovine na Jadranu (druga je Moments u Splitu). Zadar je okružen s više vinarija s Decanterovim zlatnim medaljama. Naposljetku, u Maškovića Hanu kraj Zadra održana je ovogodišnja dodjela Michelinovih zvjezdica. Zadar je definitivno destinacija koja se približava punoj afirmaciji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.