Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Melek kraj riječke džamije šarmantan je halal restoran s dobrim tradicionalnim bosanskim jelima i lošim roštiljem

Ako se u Rijeci išta otvara (i zatvara) velikom brzinom onda su to pečenjare. Skoro svaki mjesec se otvaraju lokali s grill ponudom, a i svaki bistro, pizzerija ili klasični restoran mora držati ćevape ili pljeskavice. Takav je očito zakon ponude i potražnje na riječkom području. Što znači da je konkurencija u ovom žanru u Rijeci velika, snažna i etablirana. Nešto poput sushija i fusion restorana u Zagrebu. 

Upravo zato za uspjeh roštiljarne nužan je  diferencijalni faktor. Melek ga je pronašao u halal pripremi hrane. Halal podrazumijeva nekorištenje alkohola i svinjetine. No, on je mnogo više od toga. Nije dopušteno kuhanje s alkoholom, nije dopušteno ni miješanje namirnica koje nisu halal, nema dodanih aditiva u hrani. Halal je kompleksan proces koji zahtijeva posebni certifikat, edukaciju i veliki trud. Upravo zbog toga Hrvatska ima jako malo u potpunosti halal restorana. Melek je prvi na kvarnerskom području.

Melek je otvoren prije nekoliko mjeseci u sklopu Islamskog centra u Rijeci. Riječka džamija jedan je od najljepših suvremenih vjerskih objekata na području Kvarnera, a vrlo vjerojatno i cijele Hrvatske. U tako lijepom ambijentu Melek  priprema tradicionalna bosanska jela s halal certifikatom. U ponudi su trahana, begova čorba, bosanski lonac, ćevapi, pljeskavice, mesno pečenje, uštipci, cicvare, baklave, tufahije, kao i pite sa sirom, krumpirom i burek. U ponudi je još i nekoliko jela opće prakse poput pilećih nuggetsa, lazanja, bolonjeza i musaka. Ovaj dio ponude očito je prilagođen djeci koje je za našeg posjeta u Meleku bilo puno. 

Ručak smo započeli begovom čorbom i trahanom. Bio je to najbolji dio ručka. Ne zato što su ostali tanjuri bili nužno loši, već su juhe, izuzetno ukusne i propisno začinjene, toliko dobre da se samo zbog njih isplati doći u Melek. Za glavno jelo smo naručili ćevape u lepinji i pljeskavicu. Ova dva jela su tek prosječna. Meso je imalo pomalo gumasti okus i nedostajalo mu je sočnosti. Nekako smo se nadali da ćemo dobiti meso koje će podsjećati na neke od najboljih sarajevskih ćevabdžinica. To nažalost nije bio slučaj. Melek se iskupljuje desertima. Baklave koje smo probali su vrlo dobre. U ponudi su im ostale još samo crne s orasima, korektne i prolazne. 

Melek, kako smo već naveli, nema alkohola tako da su u ponudi uglavnom industrijski sokovi i gazirana pića. U ponudi je i bosanska kava.  Simpatični Melek na riječkoj se sceni pojavio s dosta ambicija i specifičnim tretmanom namirnica, no treba mu još dosta rada na nekim segmentima. Uspije li, Melek bi mogao oživjeti pomalo uspavani dio Rijeke i postati popularno okupljalište svih Riječana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.