Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zadarski bistro Pet bunara kuha tehnički korektnu hranu s autentičnim domaćim okusima. Takvih restorana nedostaje na obali

Na plus 35 stupnjeva Celzija u Zadru smo htjeli pojesti nešto lagano, domaće i provjereno dobro. U centru grada restoran takvom bi opisu odgovarao restoran Pet Bunara. Smješten uz predivni Trg pet bunara, restoran Pet Bunara na prvu se može činiti kao turistička zamka. No već pogled prema posudi za maslinova ulja ulijeva povjerenje.

Pet Bunara koristi visokokvalitetno maslinovo ulje, ali ga nažalost ostavlja vani za stolom na vrlo visokim temperaturama.  Ručak smo započeli tartarom od kaneštrela, mlađe sestre jakovskih kapica koje su i cjenovno puno pristupačnije. Kaneštrele su mekane i tope se u ustima, a tretirane su nježno samo s par kapi maslinova ulja i limuna. Tartar je tako zadržao svježinu i mineralnost. Treba pohvaliti i domaći kruh koji se servira s predjelima.

Za glavno jelo smo naručili tjesteninu sa škampima i orzoto sa škampima. Dobili smo točno ono što smo tražili. Rustikalna domaća jela. Tjestenina prelivena neodoljivim šugom uz škampe i pršut, ostavila je nešto bolji dojam od orzota. Kuhana al dente i bez tehničkih pogrešaka tjestenina je, neočekivano, bila jedna od boljih koje smo jeli u zadnje vrijeme. Orzoto nije zaostajao mnogo za tjesteninom. Oba tanjura su imala poveću porciju srednje velikih, lijepo očišćenih škampa.

Nama se ipak najviše svidio taj domaći šug, neizostavan dio svih tanjura s tjesteninom na području Dalmacije. Pet Bunara u ponudi ima i brancina, hamu i dnevni jelovnik, no nakon zbilja povećih porcija nismo imali snage za njih. U ponudi je također i nešto zanimljivih mesnih jela. 

Vinska karta je također bolja nego što smo očekivali. Tako se na njoj nalaze Pol Roger, Drappier i Ruinart među šampanjcima, a Tomac među pjenušcima. Vina su orijentirana na Dalmaciju, a zastupljena je i kontinentalna Hrvatska, kao i poneka strana vina. Izbor vina na čaše je isto za pohvaliti iako od pjenušaca nude samo pjenušac kuće na čaše. Mi smo popili po čašu odlično plavca malog iz vinarije Bura te čašu  maceriranog sauvignona Kabaj. Vina su precizno prezentirana i toče se pred gostima. 

Kompetentni konobar na početku našeg ručka odmah je napomenuo što trenutačno nije u ponudi, zna koja berba određenog vina se nalazi u restoranu, a k tome je uslužan i simpatičan. 

Pet Bunara je bistro koji kuha tradicionalna jela na tradicionalan način i to ističemo kao kompliment. Njegova jela su tehnički korektna i imaju neodoljivi domaći okus. Upravo ovakvih jednostavnih restorana, a koji znaju svoj posao, nedostaje po većim turističkim mjestima naše obale. Pet Bunara nije ni preskup kad uzmete u obzir gdje se nalazi. U centru grada, koji je bio proglašen najboljom europskom turističkom destinacijom, ručak smo platili nešto manje od 600 kuna. S dva predjela, dva glavna jela, četiri čaše vina i dvije vode. Tako je Pet Bunara jedno od rijetkih mjesta u gradu Zadru gdje se mogu okupljati lokalci i stranci. 

Inače prekrasni Zadar ugodno je popunjen turistima, no od radova na glavnoj gradskoj rivi od velike prašine nismo uspjeli doći do najpoznatijeg mjesta, Pozdrava Suncu. Oblak prašine i buka bušilica 6. srpnja u centru grada nam nikako ne idu u glavu, a prema začuđenim reakcijama turista ni njima. 

PET BUNARA

Ulica Stratico 1, Zadar

HRANA -4 VINO -4 SERVIS -4 AMBIJENT 3 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.