Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barry Callebaut zbog salmonele je zatvorio svoju najveću tvornicu u Belgiji

barry-callebaut

Barry Callebaut, dominator na tržištu čokolade za profesionalnu gastronomiju, zaustavio je proizvodnju u jednoj od svojih glavnih tvornica u Belgiji nakon što im je u čokoladi otkrivena salmonela. Kompanija je 27. lipnja pronašla salmonelu u jednoj seriji čokolade i blokirala  sve čokoladne proizvode napravljene na lokaciji Wieze. Sve linije za proizvodnju čokolade zaustavljene su u, kako je nazivaju, najvećoj tvornici čokolade na svijetu.

Izvor zaraze je lecitin, proizvod koji se standardno koristi u proizvodnji čokolade. Nije objavljeno koja je vrsta salmonele pronađena ali smatra se da nijedan zaraženi proizvod nije došao do potrošača i nitko dosad nije prijavio simptome koji bi se mogli povezati s Barry Callebaut proizvodima. 

Prije Barry Callebauta proizvodnju u tvornici u Belgiji zbog salmonele je morao zaustaviti talijanski Ferrero. Njima je salmonela otkrivena na tržištu, u Kinder čokoladicama, od kojih se razboljelo gotovo 450 ljudi u Velikoj Britaniji, Americi, Kanadi i Franancuskoj. Nedavno su dobili odobrenje za ponovno pokretanje proizvodnje. Proizvođač slatkiša Strauss zbog 20 zaraza salmonelom morao je na tri mjeseca zatvoriti svoju tvornicu u Izraelu.

Barry Callebaut, omiljena čokolada i među hrvatskim slastičarima, kompanija je vrijedna 12.25 milijardi dolara. Drže gotovo 40 posto svjetskog tržišta specijalne čokolade i prerađuju 12 posto sveg kakaa na svijetu. I zadnjih godinu dana prodaja im je rasla 8,9 posto a prihodi gotovo 15 posto. Callebaut čokolade nemaju osobitu gastronomsku vrijednost, ali su pouzdan i najprodavaniji slastičarski materijal, proizvode se u niz verzija s različitim performansama prilagođenima potrebama profesionalaca, dok kompanija zbog svoje veličine zadnjih godina intenzivno radi na povećanju održivosti u cijelom lancu proizvodnje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.