Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAKON 200 GODINA Škotski whisky konačno je registriran kao certificirani trademark u SAD

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali škotski je whisky nakon gotovo 200 godina prisutnosti na tržištu SAD-a tek sada dobio zaštićeni status. Točnije, priznat mu je žig intelektualnog vlastištva i izvornosti (certified trademark). Koliko god se to možda čini tehničkim poslom od manje važnosti za stvarno tržište, radi se o itekako značajnom pomaku u registraciji.

Naime, SAD je najvažnije izvozno tržište scotcha na koje se godišnje izveze vrijednost od oko 1 milijarde britanskih funti, što je više od 22 posto ukupnog izvoza škotskih whiskyja (ukupno iznosi oko 4,5 milijardi funti). Čak i nakon 18 mjeseci dodatnih poreza koje je uvela Trumpova administracija iznos je premašio 800 milijuna funti. 

U kontekstu samo jednog tipa jakog alkoholonih pića ti su brojevi impozantni i nedostatak certificiranog trademarka može odrediti budućnost tržišta. Krovna organizacija škotskih whiskyja The Scotch Whisky Association (SWA) ulaže doista veliki trud u definiranje i zaštitu autohtonosti proizvoda.

Iako ponekad ta rigidnost izaziva kontroverze, često čak i neslaganja ili otpor kod samih destilerija, nedvojbeno je kako se na zaštiti detaljno radi. SWA misli i djeluje ozbiljno. Škotski whisky definiran je nizom odredbi, regulativa je prilično čvrsta i stalno se nadopunjuje. Procesi proizvodnje i strogo propisani elementi vode strateškom cilju: zaštiti prepoznatljive kvalitete. Konačno, ni američki bourboni ili raženi whiskeyi nemaju ništa manju zaštitu.

Ne radi se samo o sprečavanju nevještih kopija kakve su česte u nekim afričkim i azijskim zemljama (uvijek nam padne na pamet “Chefas Rigal” koji smo vidjeli na policama u Egiptu). SWA je vrlo osjetljiv na svaki spomen u nazivu ili opisu koji može kupca navesti na pomisao da se radi o scotchu iako je proizvod iz nekog drugog kraja svijeta.

Najsvježiji primjer je dobivena dugogodišnja sudska bitka protiv njemačke destilerije iz Baden-Würtenberga koji je svoj whisky nazvao “Glen Buchenbach”. Glen na škotskom galskom jeziku znači dolina, odnosno njemački Tal (Thal). Upravo riječ glen je u nazivima niza škotskih destilerija i brendova, a većina je doista poistovjećuje sa Škotskom, ne s Njemačkom. Slično je i s još nekim nazivima koji su se javljali kod američkih i francuskih craft destilerija. Registrirani trademark sada dopušta SWA i zakonske postupke protiv američkih proizvođača i trgovaca koji koriste pojmove ili lažiraju škotsko porijeklo svojih whiskyja. 

Spomenimo još jedan aktualan problem, vezan uz irske whiskeyje. Kings County Destilerija iz New Yorka nedavno je (za dan Sv. Patrika) pustila u prodaju specijalno izdanje opisano kao “američki whiskey u irskom stilu” (Irish Style American Whiskey). Radi se o trostruko destiliranom proizvodu odležanom u ex-bourbon bačvama, napravljenom s namjerom rekreiranja klasičnog irskog stila. IWA (Irish Whisky Association) pandan škotskom SWA, uputio je pismo upozorenja King’s County destileriji da ukloni proizvod s tržišta, što u destileriji odbijaju i nazivaju zahtijev smiješnim. Registracijom trademarka (žiga) SWA više neće imati problema kakve sada ima irski IWA.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.