Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizza u Publicu  na Pagu bitno je lošija od pizze u originalnom zagrebačkom Publicu

public-pag-g

Public je svoju obalnu ekspozituru odlučio otvoriti na otoku Pagu u mjestašcu Mandre. Mandre je od Novalje i Zrća udaljen dvadesetak minuta vožnje. Mjesto ima turiste svih kategorija, od mladih partijanera sa Zrća, stranih obitelji do domaćih gostiju. Upravo je zato logično da je Public otvorio u Mandrama, jer pizza okuplja i zadovoljava sve navedene kategorije potrošača. K tome Public peče i lijepe pizze na kojima bi trebao samo malo doraditi i poboljšati sastojke. 

Nažalost, zbog prostora od sveukupno stotinjak mjesta i prilične navale u sezoni, Public na Pagu nema krušnu peć poput Publica u Zagrebu, već koristi električnu. Bez obzira na to, tijesto podsjeća na napoletanu, iako bi voljeli kad bi u sredini bilo mrvicu tanje. Naručili smo bresaolu i klasičnu Margheritu. Na obje pizze rub je hrskav i ukusan, tijesto lijepo zapečeno, možda mjestimice malo više nego što bi trebalo. Međutim, Public Mandre bi trebao koristiti bolje sastojke na pizzama, a tu prije svega mislimo na sir, koji djeluje jeftino. U bresaolu još ide i sušena govedina, rukola (koja dolazi u normalnim porcijama za razliku od nekih ostalih pizzerija) i orasi. Ovi sastojci su dobri i funkcioniraju. Kada bi osnovni sastojci poput već spomenutog sira i pelata bili bolji, Publicova pizza na Pagu bila bi i makar 30 posto bolja. No i bez toga ovo je daleko najbolja pizza koju možete pojesti na Pagu, gdje su svi orijentirani na što veću i bržu zaradu sa Zrća.

Nas je ugodno iznenadio Publicov desert, pita od jabuka. Topla pita mogla bi se slobodno posluživati i u restoranima više kategorije. Ostatak ponude u Publicu Mandre skoro je identičan Publicu Voltino u Zagrebu. Tako se i tu nepotrebno nalaze razni rižoti, kao i razni komadi mesa i tjestenina. 

Vinska karta je solidna i korektna za okruženje, pa tako možete pronaći Coronicu, Kabolu i Josića. Voljeli bismo više izbora kod rosea, a i možda suradnju sa obližnjim Boškincem što se tiče vina. Ponuda piva je nešto lošija i uglavnom se svodi samo na jedno kvalitetno pivo, Griff IPA. 

Servis je funkcionirao vrlo dobro gotovo cijeli ručak, što je uistinu pohvalno s obzirom da se Public nalazi u malom mjestu na otoku gdje nije najjednostavnije privući kvalitetne ljude. Najbolji adut Publica Mandre je njegov ambijent. Terasa se nalazi na plaži i na vama je samo da slušate morske valove. 

Otvaranje druge lokacije nekoliko stotina kilometara dalje od prve je zahtjevan i kompliciran posao. Public ga zasad odrađuje poprilično solidno. Nadamo se da je pokrenut trend i da će ostale kvalitetne zagrebačke pizzerije uvidjeti potražnju na hrvatskoj obali te obogatiti ponudu koja je uglavnom upitne kvalitete. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.