Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Naš izbor ginova i tonika za savršeni G&T ovoga ljeta (i jedan neočekivani pairing s hranom)

svjetski-dan-gin-tonica

Gin i tonik već su dvadesetak godina vodeći koktelski par ljetne sezone. No, G&T nije dvodimenzionalna priča i zbog takvog načina razmišljanja rezultat nerijetko ispadne slabašan ili u gorem slučaju potpuno promašen. Posve je jasno, i treba napomenuti bezbroj puta, da svaki gin ne ide uz svaki tonik. Štoviše, usprkos trudu apsolutno svih brendova i rječitih brend ambasadora, neki ginovi uopće nisu pogodni za Gin&Tonic.

Zato smo za ovo ljeto pripremili naš izbor Top ginova i tonika koji doista funkcioniraju i s kojima nećete pogriješiti bez obzira rade li ih vrsni i iskusni barmeni ili ih miksate doma za svoj gušt. Dodatno donosimo i jedan neobičan ali fantastičan ljetni prijedlog za sljubljivanje gina, tonika i hrane.

TOP 5 GINOVA za savršeni G&T ovoga ljeta

1)  iznad 300,00 kn  

WINDSPIEL PREMIUM DRY  47% alk./vol.

Njemački gin koji koristi bazni alkohol destiliran od lokalno uzgojenih krumpira uz izbor biljaka koje predvode lavanda, korijander, cimet i đumbir. U kombinaciji s tonikom donosi izrazito egzotični cvjetno herbalni kompleks aroma uz začinske i citrusne note.

2)  200,00-300,00 kn

BROCKMAN’S INTENSELY SMOOTH  40% alk./vol.

Vrutak 329,90 kn (0,5L)

Britanski gin destiliran s infuziranim začinima, bobičastim voćem, korijanderom i koricama slatko-kiselih španjolskih naranči i limuna te bademima. Tonik dodatno naglašava note bobičastog i citrusnog voća te stvara doživljak koktela s tri ili više sastojaka (poput dodanog likera od ribiza).

Vivat fina vina 248,00 kn (0,7L)

3)  ispod 200,00 kn

HAYMAN’s LONDON DRY  41,2% alk./vol.

Još jedan britanski gin u vrlo tradicionalnom stilu s korijenom perunike, sene, anđelike i likoricije uz muškatni oraščić i klasične korice citrusa. Uz dodani tonik pretvara se u valove zemljanih i herbalnih nota uz marmeladu od citrusa. Pravi izbor za ljubitelje suhih G&T.

Fine stvari  182,00 kn (0,7L)

4)  aromatizirani (flavoured)

BEEFEATER PINK  37,5% alk./vol.

Jedan od najpopularnijih ružičastih ginova. Za razliku od većine sličnih, jagodama aromatiziranih i obojanih ginova tijelo mu je izrazito postojano jer je izgrađen na bazi klasičnog Beefeaterovog London Dry. Napominjemo kako je blago zaslađen pa obratite pažnju na količinu tonika.

Vrutak  144,98 kn (0,7L)

5)  hrvatski krafterski

MURSKA DEKLA  42% alk./vol.

Gin s vrlo jasno usklađenom, kompleksnom, a istovremeno i nenametljivom aromatikom koji je upravo zbog toga izrazito prilagodljiv velikom izboru koktela. Iznenađujuće stabilno tijelo i užitnost likoricije (koja daje privid slatkoće u suhom ginu) funkcionirat će s gotovo bilo kojim tonikom.

Vrutak  232,98 kn

TOP TONICI za savršeni G&T ovoga ljeta

Na tržištu je i sve veći broj tonika, uz nezanemariv trend naglašavanja “suhoće”. Količine šećera na deklaracijama sve su niže i niže, ali pri tome treba biti oprezan jer se često radi samo o brojkama dok se šećer nadomješta drugim sladilima. Mi vam predlažemo dva klasična tonika koja držimo najprilagodljivijima ginovima.

FEVER TREE PREMIUM INDIAN TONIC WATER

Jedan od prvih tonika visoke kvalitete na tržištu još od početaka moderne G&T scene 2000-ih godina. Aromatiziran je kininovcem iz Istočnog Konga i zaslađen kvalitetnim šećerom iz trske. Upravo kvalitetan šećer uz vrlo konkretno, gusto i stabilno perlanje bez agresivnosne karbonizacije odlično drže pod kontrolom citrusne note i gorčinu.

Miva galerija vina  12,50 kn (0,2L)

THOMAS HENRY TONIC WATER

Još jedan od klasičnih visokokvalitetnih tonika na tržištu dulje od desetljeća. Za razliku od prethodnog ima izraženije note naranče u citrusnom dijapazonu, ali i blaži dojam kako slatkoće, tako i gorčine. Dojam blagosti dodatno je naglašen i drugačijom karbonizacijom, koja stvara vrlo fino, homogeno i gusto perlanje. 

Konzum  13,99 kn (0,2L)

FEVER TREE AROMATIC TONIC WATER

Vrlo intrigantano rješenje tonika koji kombinira gorčinu kore angosture s aromatičnim biljem, đumbirom, kardamomom i vanilijom. Radi se o zanimljivoj ideji kojom bi sa samo dva sastojka, ginom i ovim tonikom, dobio dojam jedne od najstarijih koktelskih mješavina s ginom, odnosno Pink G&T koji se sastojao od gina, sode, citrusa, šećera i nekoliko kapi bitera.

Miva galerija vina  12,50 kn (0,2L)

PAIRING

GIN & TONIC UZ DAGNJE NA BUZARU

Danas kokteli nisu više samo lagana razbibriga nego ozbiljna gastronomska kategorija balansiranih aroma, konkretnih tekstura i vrlo promišljenih receptura. Zbog toga su sve zanimljiviji za pairing s hranom. Iz tog razloga evo i našeg ljetnog prijedloga.

Herbalno citrusna struktura Gin&Tonica fantastičan je partner bogatoj, gustoj, ali svilenoj teksturi buzare te slatkastoj i maritimnoj mesnatosti dagnji. Ovakav pairing doslovno podiže aromatiku i buzare i koktela na višu razinu, gotovo stvarajući novu gurmansku kategoriju. Najvažnije od svega, sigurni smo kako će odlično funkcionirati i u vašoj kućnoj izvedbi.

Za naš recept odabrali smo  OLD PILOT’S LONDON DRY bez imalo dvojbe najkonkretniji i najkarakterniji hrvatski gin sa samo šest začinskih biljaka koji jasno potvrđuje filozofiju manje je više. Njegova uljasta tekstura i moćno tijelo, dominantna borovica uz balansirane arome lavande, kadulje i citrusa bez puno filozofiranja, pun su pogodak, prepoznat i na svjetskoj razini. Ovakav gin idealan je primjer da se jaka pića, a posebno kokteli, mogu bez problema nositi s ozbiljnim gastronimskim zahtjevima.

No, takvoj snažnoj strukturi nije lako uskladiti tonik pa je naša preporuka FEVER TREE MEDITERRANEAN TONIC koji obiluje eteričnim uljima ružmarina i timijana uz nešto niži udio gorčine kinina. Balans gorčine i herbalnosti izuzetno je važan kada slažemo Gin&Tonic s dominantnim ginovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.