Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrganji su jeftiniji od pilećih prsa. Ovaj vikend zaboravite piletinu i jedite vrganje.

vrganji-ubrani

Zagrebačke su tržnice prepune vrganja. Sunčani lipanj isprekidan čestim pljuskovima dao nam je jednu od najboljih sezona ljetnih vrganja u zadnjih desetak godina. Zato vrganji nisu skupi. Koštaju jedako ili manje nego lani. Jučer su se na tržnici Kvatrić mogli dobiti već za 70 kuna za kilogram, a oni najskuplji nisu prelazili 100 kuna za kilogram.

Usporedbe radi, Cekinova pileća prsa, napuhana inflacijom koja nije uzazvana samo rastom troškova, u supermarketima koštaju 85 kuna za kilogram. Piletina iz supermarketa industrijski je protein s minimumom okusa, i ekološki dvojbenim  proizvodnim procesom. Vrganji su prirodni protein prepun okusa.

Od pola kilograma, dakle 35 do najviše 50 kuna vrganja, možete skuhati  odličan i zasitan rižoto ili tjesteninu s vrganjima.  Klincima možete pohati vrganje, ili ako ste vješti s vrućim uljem, pržiti u tempuri. A dvoje ljudi koji se čuvaju kalorija mogu uživati u carpacciu od vrganja s par kapi maslinova ili lješnjakova ulja. Ukratko, ovaj vikend zaboravite na tvorničku piletinu i bacite se na šumske gljive. A za desert kupite trešnje, koje su također jeftinije nego lani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.