Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U etiopskom Toukoulu jeli smo injeru, steak s awaze pastom i mliječnu janjetinu s ljutikom

Na putovanjima volimo napraviti nekoliko stvari. Obići muzeje i znamenitosti, vidjeti što jedu i piju lokalci i probati poneki restoran kakvog nema u Hrvatskoj. U Bruxellesu, što se hrane tiče, to obično znači pomfrit (bio je solidan), trapistička piva (odlična) i ovoga puta restoran etiopske kuhinje u centru grada.  

Bruxelles je melting pot kultura. Prema nekim podacima gotovo 70 posto stanovnika su stranog porijekla, što i ne čudi s obzirom da je Bruxelles institucionalni centar Europske unije. S različitim kulturama dolaze različite svjetske kuhinje.

Toukoul je simpatičan etiopski restoran na samom rubu stare gradske jezgre, na lokaciji izvan turističkih ruta ali lako dostupan. Moderno uređen s afričkim detaljima, Toukoul nudi vegetarijanski jelovnik, jelovnik s ragu jelima i stir fry jelovnik. Prvi pogled na jelovnik sugerira da ćete dobiti skoro poznata jela sa neegzotičnim sastojcima. Dominiraju cherry rajčice, ljutika, špinat i čili papričice. U stir fry jelovniku Toukoul nudi piletinu, govedinu i mliječnu janjetinu.

Odlučili smo se za hanger steak s awaze pastom, ljutikom i crnim vinom i za janjetinu s ljutikom, cherry rajčicama i zelenim čilijem. Iskreno, nismo imali pojma što očekivati. Na svakom stolu je veliki drveni oval za koji nismo znali čemu služi. Konobar prvo donese tradicionalni etiopski kruh injeru, teksturom i oblikom više nalik na palačinku neg na kruh. Zatim dolaze jela i napokon shvaćamo čemu služi veliki drveni oval. Na njega konobar stavlja tanjur s raznim povrćem i pastama, zatim donosi zasebne tanjure s naručenom hranom. Tradicionalni etiopski koncept je da hranu pomiješate, zarolate u injeru i jedete rukama. Po mogućnosti i dijelite sve na drvenom ovalu. 

Mesna jela su uglavnom bila korektno pripremljena tek s pokojim žilavijim komadom, a okusi uglavnom bliski zapadnjačkim ukusima. Paste su zanimljivije i egzotičnije okusom, dok je injera kiselkasta. Uz mesna jela smo dobili i slanutak i ratatouille koji je razblažio dosta ljuti hanger steak. Za kraj smo naručili flambirano egzotično voće s kuglicom bourbon vanilije. Dobili smo kivi i ananas. Toukul nema prevelik izbor deserata.  Izbor pića u Toukulu je razočaravajuć. Nekoliko vina iz Španjolske, Portugala i Južne Amerike, bez ijednog tradicionalnog etiopskog pića, pa smo pili trapističko pivo.

Bruxelles je živ i šarmantan grad, avionske karte su još relativno jeftine, a cijena smještaja ovisi o lokaciji i željama. Ako se nađete u glavnom gradu Belgije, imate veliku ekipu koja je željna probati nove stvari i voli dijeliti hranu zaputite se u Toukoul. Naš kasni ručak platili smo 77 eura, za što nam ljudi koji žive i rade u Bruxellesu kažu da je sasvim normalno i prihvatljivo. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.