Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GDJE SPAVATI U DALMACIJI Četrnaest donekle ili stvarno luksuznih hotela s aktualnim cijenama (koje su katkad jako visoke)

martinis-marchi-bazen

Hotelijerstvo u Dalmaciji nije u dobrom stanju. Sve do prije šest ili sedam godina u južnoj Hrvatskoj nije bilo ni jednog većeg luksuznog hotela, ne računajući one u Dubrovniku. Manji su se hoteli uglavnom rasporedili po otocima. Ni danas stanje nije mnogo bolje, ali su zato cijene dramatično visoke. Što je s jedne strane u redu.

Budimo realni, puno je bolje da na Hvaru boravi manje gostiju koji više plaćaju nego desetine tisuća gostiju koji se opijaju pivom iz plastičnih boca i hrane u pekarnicama. No, problem je u tome što neki veoma skupi dalmatinski hoteli kvalitetom ne opravdavaju svoje cijene. Pomalo je smiješno da hoteli koji nisu svladali abecedu visokog hotelijerstva postižu cijene kao pariški Ritz. Taj sustav može funkcionirati nekoliko sezona, ali je dugoročno neodrživ.

Evo liste boljih luksuznih dalmatinskih hotela za ovu godinu. Počinjemo s Pagom, koji smo uvrstili u Dalmaciju naprosto zato što morate proći kroz tunel Sveti Rok želite li cestom doći do Paga. A Sveti Rok je granica Dalmacije.

1. Boškinac, Novalja, od 270 eura za noć

boskinac-apartman-soba1

Boškinac se prije tri godine djelomično preuredio. Obnovljene sobe zaslužuju pet zvjezdica. Boškinčev vrt spada među lokacije koje se dugo pamte. Restoran ima Michelinovu zvjezdicu.

2. Villa Nai, Dugi otok, od 850 eura za noć

nai-hotel-2

Nai je jedinstveni projekt koji zaista jest originalan, luksuzan i neusporediv s bilo čime drugim u Hrvatskoj. Međutim, ako zaista želi naplaćivati 700, 800 ili 1000 eura na noć Nai, koji se nalazi in the middle of nowhere, mora imati vrhunski gastronomski restoran Michelinova ranga. Čemu se zasad nije ni približio.

3. Falkensteiner, Iadera, Zadar, od 300 eura

falkensteiner-iadera-hotel

Falkensteiner je pristojan, udoban, ali pomalo bezličan resort kraj Zadra. Međutim, u Falkensteineru se upravo otvorila pop up verzija genijalnog bečkog vegetarijanskog restorana Tian, pa je Falkensteiner postao jedna od vodećih sjevernodalmatinskih turističkih i gastronomskih atrakcija.

4. D-Resort, Šibenik, od 250 eura

d-resort-marina

D-Resort je veliki hotel s pet zvjezdica koji se nalazi na moru, ali nažalost nema ni plažu ni upotrebljiv bazen, što je apsurdno. Sobe su, međutim, prilično udobne i prostrane, a osoblje jako profesionalno. D-Resort je ipak uvjerljivo najbolji šibenski hotel.

5. Briig, Split, od 220 eura

briig-terasa

Briig je i arhitektonski i ambijentalno uvjerljivo najbolji splitski hotel. Briig je zapravo jedini zaista civilizirani splitski hotel. Briig je, nažalost, pun nepotrebnih pogrešaka koje je lako ispraviti, ali i sada vrijedi više od cijene koja je trenutno istaknuta na Booking. comu

5. Park, Split, od 310 eura

hotel-park

Park ima jako dobro uređene sobe, od kojih su neke blizu pravom luksuzu. Lokacija na Bačvicama je fantastična, kao i pojedini balkoni i barska terasa. Park, nažalost, nikad nije uspio dostići svoj puni potencijal. Čini se da se vlasnici Parka baš ne razumiju u hotelijerstvo i gastronomiju.

6. Martinis Marchi, Šolta, od 480 eura

martinis-marchi

Martinis Marchi senzacionalni je barokni kompleks na izoliranoj, idiličnoj Šolti. Martinis Marchi spada među najljepše i najoriginalnije  hotele u Hrvatskoj.

7. Maslina Resort, Stari Grad, Hvar, od 450 eura 

maslina resort

Maslina Resort predstavlja jedan od rijetkih postmodernih, zaista suvremenih pristupa visokom hotelijerstvu u Hrvatskoj. Sobe u Maslini izgledaju fenomenalno, ambijent je opušten i podigrano lusksuzan, no svi takvi projekti naprosto moraju imati vrhunski gastronomski i vinski program, što Maslina zasad nema. Vrijedi reći da je 450 eura najniža cijena koju smo pronašli na webu. Najviša iznosi više od 1100 eura.

8. Lemongarden, Sutivan, Brač od 400 eura 

lemongarden-g2

Lemongarden je fantastičan, senzacionalan, doslovno čaroban. Njegovi su prebujni vrtovi dovoljan razlog da ne pitate za cijene, koje uglavnom žestoko premašuju početnih 400 eura. Lemongarden, za razliku do drugih sličnih hotela i resorta, ima vrhunskg chefa i vrlo dobar restoran.

9. Puteus Palace, Pučišća, Brač, od 250 eura

puteus-terasa

Puteus Palace smješten u palaći obitelji Dešković iz 16. stoljeća, primjer je antimasovnog turzima. Pučišća nisu turističko nego kamenoklesarsko mjesto, Puteus Palace potpuno je diskretan, prigušeno lijep, a cijene su nevjerojatno povoljne za zaista jedinstven doživljaj koji Puteus Palace pruža svojim gostima. Puteus Palace ima vrlo malo soba i jedan od najljepših travnatih artija u Dalmaciji, uokviren nekoliko stotina godina starim stablima.

10. Lešić Dimitri Palace, Korčula, od 500 eura

lesic-dimitri-palace

Ovdje se radi o nizu luksuznih apartmana na jednom od najvažnijih hrvatskih otoka. Restoran ima Michelinovu zvjezdicu.

11. Villa Dubrovnik, Dubrovnik, od 1100 eura

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik najskuplji je hrvatski hotel. Sobe, vrtovi, ugođaj i servis spadaju među najbolje u Europi. Restoran je, međutim, oduvijek bio pomalo beskarakteran.

12. Excelsior, Dubrovnik, od 550 eura

Excelsior je klasični dubrovački five star hotel s lijepim pogledima na Zidine i Lokrum, vrhunskim osobljem i bezličnom hranom.

13. Bellevue, Dubrovnik,od 564 eura

Bellevue je na superiornoj poziciji iznad jedne od najpopularnijih dubrovačkih plaža. Sobe su luskuzne, osoblje prvorazredno a hrana i piće tek malo natprosječni.

14. One Suite hotel, Mlini, Dubrovnik, od 200 eura

one-suite-fb

One Suite ima udobnije, karakternije i veće apartmane od svih dubrovačkih five star hotela zajedno ne računajući Villu Dubrovnik. U redu, Iz One Suite Hotela ne vidite Grad. Ali plaćate dva i pol puta manje za bitno bolji smještaj nego u dubrovačkim hotelima s pet zvjezdica, a Grad je udaljen samo desetak minuta vožnje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.