Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Liker od zelenih oraha češće se proizvodi doma nego u destilerijama. Maraskin Orahovac uspješna je iznimka

Prije točno četrdeset godina, u ljeto 1982. kad se Svjetsko prvenstvo u nogometu održavalo u Španjolskoj Rolling  Stonesi su svirali na bečkom Prateru, u prozorima veterinarske stanice u Lekeniku pojavile su se prve velike tegle sa zelenim orasima prelivenim nekom neutralnom rakijom. Otac, dugogodišnji veterinar u selu između Zagreba i Siska, tog je ljeta valjda uspio pobrsti prve značajnije količine oraha , čija je stabla, skupa s nešto višanja i marelica, bio posadio u voćnjaku u susjednoj Pešćenici. Pa je mama odlučila pokušati napraviti liker od zelenih oraha, čijeg se okusa sjećala iz djetinjstva.

Zeleni su orasi izrazito distinktivni; oni su neusporedivo aromatičniji od zrelih oraha, jer obiluju polifenolima. No, oni su, zbog polifenola i tanina, umjereno do prilično gorki. Ali, kad odleže u alkoholu pa se pretvore u liker, okus može postati nezaboravan, zarazan a katkad, u uspjelijim verzijama, zaista fantastičan. Stoga se liker od zelenih oraha relativno često pripremao kod kuće, pod uvjetom da ste mogli doći do zelenih oraha.  Dapače, u talijanskoj  Emilliji Romagni liker od zelenih oraha, koji se ondje zove Nocino, smatra se regionalnim kućnim specijalitetom. Zanimljivo je da se u visoko industrijaliziranoj sjevernoj Italiji Nocino češće priprema kod kuće nego u destilerijama, premda postoji sedam ili osam široko dostupnih komercijalnih brendova.

orahovac-foto

Recept za liker od zelenih oraha razmjerno je jednostavan. Za litru likera treba vam tridesetak zelenih, još mekanih oraha, čija se ljuska može rezati; to znači da se orasi moraju brati u svibnju ili lipnju. Tridesetak oraha narezanih na četvrtine zalijete litrom neutralne rakije ili votke, dodate šećer i ostavite barem šest tjedana na toplom svijetlom mjestu.  U orahe i alkohol možete dodati niz začina, poput  cimeta, narančine kore, štapića vanilije i klinčića. Poslije mjesec i pol do dva mjeseca tekućina će postati veoma tamna, raskošno bogata i opojno aromatična. Tada se liker procijedi kroz nekoliko slojeva gaze, pa se buteljira.

Sve ovo, ipak, ne morate nužno raditi kod kuće. Maraska je jedina destilerija u Hrvatskoj koja proizvodi liker od zelenih oraha. Maraskin liker od zelenih oraha zove se Orahovac. Gust je, taman kao noć i aromatičan kao orijentalna trgovina začinima. Arome dolaze od samih zelenih oraha, jer Maraska u Orahovac, koji ima 28 posto alkohola, ne stavlja nikakve začine.

Orahovac je jedno od najoriginalnijih pića u portfoliju cijele hrvatske alkoholne industrije. On je sladak i fino se pije uz bogate deserte, poput čokoladnih torti, sladoleda od čokolade, schwarzwald torte, kremšnita, princes krafni, išlera, ali, naravno i same orehnjače i međimurske gibanice. S par kapi limete i dvije kocke leda Orahovac postaje osvježavajuće after dinner piće, a njegova aromatičnost i specifičan okus mogu uspješno funkcionirati u više slatkih koktela.

Zanimljivo je da je Orahovac jedno od sasvim rijetkih jakih pića, koja mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. Naime, 2005. godine u Sjedinjenim je Državama provedeno istraživanje o utjecaju umjerene konzumacije likera od zelenih oraha na ljudski organizam. Rezultati su pokazali da je liker od zelenih oraha snažan antioksidans, zbog velike količine polifenola i tanina.

Maraskin Premium Orahovac nije jeftin. U Vrutku košta 156 kuna za bocu od sedam decilitara, što je skuplje od niza bazičnih whiskyja. Ali, Orahovac je jedinstven, potpuno originalni liker, koji vrijedi taj novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.