Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Liker od zelenih oraha češće se proizvodi doma nego u destilerijama. Maraskin Orahovac uspješna je iznimka

Prije točno četrdeset godina, u ljeto 1982. kad se Svjetsko prvenstvo u nogometu održavalo u Španjolskoj Rolling  Stonesi su svirali na bečkom Prateru, u prozorima veterinarske stanice u Lekeniku pojavile su se prve velike tegle sa zelenim orasima prelivenim nekom neutralnom rakijom. Otac, dugogodišnji veterinar u selu između Zagreba i Siska, tog je ljeta valjda uspio pobrsti prve značajnije količine oraha , čija je stabla, skupa s nešto višanja i marelica, bio posadio u voćnjaku u susjednoj Pešćenici. Pa je mama odlučila pokušati napraviti liker od zelenih oraha, čijeg se okusa sjećala iz djetinjstva.

Zeleni su orasi izrazito distinktivni; oni su neusporedivo aromatičniji od zrelih oraha, jer obiluju polifenolima. No, oni su, zbog polifenola i tanina, umjereno do prilično gorki. Ali, kad odleže u alkoholu pa se pretvore u liker, okus može postati nezaboravan, zarazan a katkad, u uspjelijim verzijama, zaista fantastičan. Stoga se liker od zelenih oraha relativno često pripremao kod kuće, pod uvjetom da ste mogli doći do zelenih oraha.  Dapače, u talijanskoj  Emilliji Romagni liker od zelenih oraha, koji se ondje zove Nocino, smatra se regionalnim kućnim specijalitetom. Zanimljivo je da se u visoko industrijaliziranoj sjevernoj Italiji Nocino češće priprema kod kuće nego u destilerijama, premda postoji sedam ili osam široko dostupnih komercijalnih brendova.

orahovac-foto

Recept za liker od zelenih oraha razmjerno je jednostavan. Za litru likera treba vam tridesetak zelenih, još mekanih oraha, čija se ljuska može rezati; to znači da se orasi moraju brati u svibnju ili lipnju. Tridesetak oraha narezanih na četvrtine zalijete litrom neutralne rakije ili votke, dodate šećer i ostavite barem šest tjedana na toplom svijetlom mjestu.  U orahe i alkohol možete dodati niz začina, poput  cimeta, narančine kore, štapića vanilije i klinčića. Poslije mjesec i pol do dva mjeseca tekućina će postati veoma tamna, raskošno bogata i opojno aromatična. Tada se liker procijedi kroz nekoliko slojeva gaze, pa se buteljira.

Sve ovo, ipak, ne morate nužno raditi kod kuće. Maraska je jedina destilerija u Hrvatskoj koja proizvodi liker od zelenih oraha. Maraskin liker od zelenih oraha zove se Orahovac. Gust je, taman kao noć i aromatičan kao orijentalna trgovina začinima. Arome dolaze od samih zelenih oraha, jer Maraska u Orahovac, koji ima 28 posto alkohola, ne stavlja nikakve začine.

Orahovac je jedno od najoriginalnijih pića u portfoliju cijele hrvatske alkoholne industrije. On je sladak i fino se pije uz bogate deserte, poput čokoladnih torti, sladoleda od čokolade, schwarzwald torte, kremšnita, princes krafni, išlera, ali, naravno i same orehnjače i međimurske gibanice. S par kapi limete i dvije kocke leda Orahovac postaje osvježavajuće after dinner piće, a njegova aromatičnost i specifičan okus mogu uspješno funkcionirati u više slatkih koktela.

Zanimljivo je da je Orahovac jedno od sasvim rijetkih jakih pića, koja mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. Naime, 2005. godine u Sjedinjenim je Državama provedeno istraživanje o utjecaju umjerene konzumacije likera od zelenih oraha na ljudski organizam. Rezultati su pokazali da je liker od zelenih oraha snažan antioksidans, zbog velike količine polifenola i tanina.

Maraskin Premium Orahovac nije jeftin. U Vrutku košta 156 kuna za bocu od sedam decilitara, što je skuplje od niza bazičnih whiskyja. Ali, Orahovac je jedinstven, potpuno originalni liker, koji vrijedi taj novac.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Liker od zelenih oraha češće se proizvodi doma nego u destilerijama. Maraskin Orahovac uspješna je iznimka

by Promo time to read: 2 min