Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VINODOL GOES LATINO U popularnom zagrebačkom nacionalnom restoranu pojeli smo ceviche od jadranske tune. Što nije kontradikcija

vinodol-ceviche

Lokalno, autohtono i nacionalno kuhanje ne znači da se restoran mora pridržavsti samo tradicijskih lokalnih jela. Ana Roš, najdosljednija regionalna ideologinja lokalne i mikrolokalne gastronomije, u svojoj Hiši Franko koristi posve neslovenske formate poput tacosa i injere, ali ih priprema s mikrolokalnim sastojcima. Pouka je jasna: formati i žanrovi nisu ograničenje nego, naprotiv, golemo globalno gastronomsko igralište koje dobiva lokalni karakter vrhunskim i jedinstvenim lokalnim sastojcima.

Vinodolov chef Christian Godinić razumije tu logiku. Pa je na tjednu kartu tradicijskog nacionalnog restorana u centru Zagreba po prvi put stavio ceviche. Ali, ceviche od jedne od najboljih hrvatskih riba: plave tune.

Ceviche, latinoamerička sirova riba marinirana u citrusima i začinjena čilijem, zadnjih je godina postala hit u Hrvatskoj. Najbolji hrvatski ceviche, onaj sa škampima, priprema veliki Hrvoje Zirojević. El Torova verzija cevichea s kozicama u zelenom dresingu također je vrhunska. Godinićev ceviche prvi je takav format koji smo probali u Hrvatskoj, napravljen s tunom.

Tuna je izvrsna, voće ugodno kiselo-slatko, a čips od mladog luka efektna je zamjena za luk  koji redovito ide u cheviche. Nedostaje, međutim, čili. Vinodolova je publika konzervativna i vjerojatno se boji ozbiljne ljutine.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

VINODOL GOES LATINO U popularnom zagrebačkom nacionalnom restoranu pojeli smo ceviche od jadranske tune. Što nije kontradikcija

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min