Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REGIONALNA DISTRIBUCIJA 7 platinastih i zlatnih medalja otišlo je u Istru, šest zlata u Dalmaciju, pet u Bregovitu Hrvatsku, a dvije u Slavoniju i Podunavlje 

Lanjske Decanterove Svjetske nagrade označile su snažan uspon dalmatinskih vina, koja su osvojila najviše zlatnih medalja. Ove su se godine stvari vratile na staro; Istra je ponovno hrvatski regionalni pobjednik s dvije platinaste i pet zlatnih medalja. Dalmacija se i dalje odlično drži sa šest zlatnih medalja, ali bez ijedne platinaste.

Dalmatinski je problem, međutim, u činjenici da vina od plavca malog i dalje ne mogu dobiti najviše ocjene na međunarodnim natjecanjima. Regionalno gledajući, najugodnije je iznenađenje ovogodišnjih Decsnterovih nagrada Bregovita Hrvatska Brda oko Zagreba i Čakovca donijela su hrvatskoj vinskoj industriji čak četiri zlatne i jednu platinastu medalju.

I dok su zlata za međimurske vinare Davida Štampara i Branimira Jakopića donekle očekivana jer Međimurje već nekoliko godina bilježi snažan rast kvalitete vinske proizvodnje, zlatne medalje za Puhelekov Sauvignon i DeMarovu graševinu dobrodošla su mala senzacija.

O posebnom slučaju plešivičke obitelji Šoškić, koja je sa svojom prvim oranžem, cuveeom Haiku, odmah osvojila platinastu medalju, detaljnije ćemo pisati u profilima tri platinaste vinerije, koje objavljujemo večeras.

Slavonija, Baranja i Ilok osvojili su samo dvije zlatne medalje, a ni jednu nije izborila graševina od koje cijela ta regija živi. S druge strane, neki od najboljih proizvođača graševine navodno nisu poslali vina u London. U svakom slučaju, teritorijalna podjela hrvatskih platinastih i zlatnih medalja prilično vjerno odražava modernost pristupa vinu u našim vinskim regijama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.