Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U kobaridskom Toplom valu pronašli smo odličan chowder od kamenica

topli-val-chowder

Chowder je tradicionalna kremasta američka juha s mlijekom. Chowder od kamenica spada među popularnije verzije tog jela na Istočnoj obali Sjedinjenih Država. Kobarid je malo mjesto u Sloveniji, između Soče i strmih vrhova Julijskih Alpa.

Mali Kobarid prv je put postao svjetski poznat tijekom Prvog svjetskog rata, kao jedno od središnjih bojišta trogodišnje bitke na Soči, u kojoj je na obje strane, talijanskoj i austrugarskoj, poginulo gotovo milijun ljudi (bitki na Soči posvećen je izvrstan lokalni Ratni muzej). Kobarid je drugi put postao globalno poznat po Ani Roš i njenoj Hiši Franko.

topli-val-list

Topli val restoran je u hotelu obitelji Hvala, smješten u centru Kobarida. Hotel i restoran otvoreni su još 1976. godine. U srijedu, prije večere u Hiši Franko, sjeli smo na brzo piće u vrt Tolplog vala. Impresionirao nas je izbor vina na čaše, a još više činjenica da su nam uz dvije čaše šampanjca donijeli vrlo originalan snack: svježe kamenice. Pa smo u četvrtak odlučili provjeriti što se kuha u Toplom valu, pretežno ribljem restoranu.

Za predjelo smo naručili chowder od kamenica; nije nam baš jasno kako je ova bostonsko-njujorška juha završila u Kobaridu, ali chowder je bio odličan, naglašeno mineralan, jodiran i perfektno gladak: sjajan primjer comfort fooda poslije gastronomske dvadesetsljedne večere kod Ane Roš. Nakon chowdera pojeli sno još dva mala ali savršeno svježa pečena lista prelivena rastopljenim maslacem, da bi ovaj ugodni lagani ručak završili s nešto tolminskih sireva. Da blitva servirana uz ribu nije bila očigledno prekuhana, Tolpli val ostavio bi još bolji dojam.

S neobično dobre vinske liste naručili smo, poslije Bruna Paillarda, Movijinu elegantnu Rebulu iz serije Veliko i par časa Simčičeva  vibrantnog Sauvignona iz   linije Cru Selection.Sve smo to u Toplom valu platili 200 eura, s tim da je oko 100 eura otišlo na vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.