Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pljeskavica Koste Stefanovića i dalje je najbolja u Zagrebu. A njegov restoran sada nudi craftove i vina Davida Štampara

pljeskavica-kosta-g

“Sve nam je teže. Sve nam je teže jer je sve teže nabaviti dobro meso. Nisu problem poskupljenje nego kvaliteta robe,” žalio se gostima Kosta Stefanović, vlasnik Tvornice pljeskavica Kosta, najbolje zagrebačke tradicijske roštiljarne. Kod Koste smo svratili na jako rani ručak jer noćas zbog finala NBA baš i nismo stigli spavati, pa nam se pola dvanaest činilo kao pola četiri. Kostina nas je hrana razbudila.

Tvornica pljeskavica Kosta i danas nakon mnogo godina peče uvjerljivo najslasnije pljeskavice i ćevape u Zagrebu. Kostina je pljeskavica sočna ali nije masna. Ona je fino, majstorski zadimljena, ali roštiljski dim ne nadjačava okus govedine.  Pljeskavica, dapače, zadržava čist i snažan tek crvenog mesa. Njena je tekstura uzorno rahla, bez ijedne paštetaste primjese. Kod Koste nikad nismo naišli ni na jednu žlundru ili hrskavicu. Kostina je pljeskavica onoliko dobra koliko to može biti balkansko mljeveno meso na roštilju.

tvornica-pljeskavica-kosta

Kostine pljeskavice i ćevapi prvorazredni su ne samo zbog kvalitete ulaznih sastojaka, nego i zato što Kosta pljeskavice i ćevape i danas mijesi ručno. Naši prijatelji, također restorateri, svojedobno su otišli u TPK da bi doznali tajnu Kostima uspjeha. Vidjeli su chefa Kostu s rukama duboko u posudi punoj mljevene govedine, što je kod njih izazvalo stanovitu higijensku zabrinutost. No, kod gospodina Koste, koliko znamo, nikad nitko nije pokvario probavu, a okusi i teksture su uistinu jedinstveni.  Zapečeni grah, sladak, krupan, s hrskavom korom na rubovima, također je jako dobar.

Kosta je proteklih godina patio od dva strateška problema. Prvo, konobari su znali biti neljubazni i drugo, važnije, pića su bila grozna. Što se sve srećom počelo mijenjati. Naš je konobar danas bio vrlo profesionalan, a na vinskoj su se listi pojavile butelje Davida Štampara, jednog od najboljih međimurskih vinara, kao i tri piva craft pivovare Zeppelin. Premda se gospodin Stefanović žali da je sve teže nabaviti dobro meso, TPK nikad nije bio bolji.

TVORNICA PLJESKAVICA KOSTA

Savska 107, Zagreb

PLJESKAVICE I ĆEVAPI +4/5  PIVO I VINO 3/5  SERVIS 3/5  AMBIJENT -4/5 (vrt) 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.