Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Originalna, elegantna ‘seljačka’ hrana Gostilne Repovž mali je slovenski fenomen, koji zaslužuje brojniju publiku iz Hrvatske

Na sat vremena lagane vožnje od Ljubljane i otprilike isto toliko ako krenete iz Zagreba, smjestilo se idilično mjestašce Šentjanž. Prvo što ćete u Šentjanžu uočiti su prekrasan krajolik i divni mještani. Sljedeće što ćete primjetiti ovdje su registarske pločice automobila koje nisu domaće. Razlog je naravno Gostilna Repovž. “Imamo goste iz Zagreba i lojalna su publika, ali trebalo bi ih biti i više,” kaže nam chefica, “trebali bismo otvoriti nekakav pop-up store u Zagrebu kako bi ljudi čuli za nas.” Slažemo se s ovom idejom. Gostilna Repovž definitivno zaslužuje još više gostiju, pogotovo iz Hrvatske. 

Pa krenimo redom. Grad smo zamijenili čistim i ipak donekle svježijim zrakom Šentjanža. Repovž se nalazi u samom centru mjesta. Izgledom klasična kuća, koja je zapravo restoran i ima nekoliko soba za prenoćiti. Već na ulazu osjeti se dobrodošlica. Konobari popričaju s vama i pitaju vas kako vam je prošao put. U restoranu vlada obiteljska atmosfera, kako se može i zaključiti s web stranice.

Jelovnik se sastoji od nekoliko izbora. Četiri slijeda, pet slijedova, sedam slijedova ili pojedinačna jela. Cijene su prilično povoljne, deset eura po slijedu. Žanrovski gledano to je korektan pristup poslovanju jedne gostilne u malom selu. Pa ipak se ne možemo oteti dojmu da smo dobili puno vrijednije gastronomsko iskustvo nego što sugerira cijena. 

Naš ručak u petak započeli smo fino rashlađenim Pol Rogerom, kojeg Repovž toči na čaše. Nakon dogovora oko menija već je stigao amouse bouche u obliku fritule s govedinom, krekerima, aromatiziranim maslacem i kruhom. Sve što smo dobili, rekao nam je ponosno naš uzorni konobar, došlo je iz domaće proizvodnje i sve je izrađeno u Repovžu.

Bijeli kruh nas je možda malo razočarao, ali je zato tamniji sve ispravio. U prvom pravom slijedu Repovž je pokazao mikrolokalnost, moć prezentacije jela i pažnju prema detaljima. Konobar je na stol stavio 12 malih tanjurića i ekspertno opisao svaki od njih. Među tih dvanaest tanjurića su zapravo klasici koje svi naručuju za predjela, prezentirani na veoma efektan način pa tako dobijete goveđi carpaccio, goveđi tartar, pastrvu u tri oblika, rikotu, domaće sireve i pršut.

Repovž servira “seljačka” jela, ali na iznimno suvremen način prilagođen vremenu i publici i ovaj konceptualni slijed upravo to pokazuje. A okusi su maksimalno pogođeni. Ne trebate se sramiti pitati što i kako jesti, konobar sve objašnjava. Sljedeće jelo je prilagođeno sezoni. Šparoge, feta sir, gljive i hrskava slanina. Zapravo jelo koje pripada ambicioznijim bistroima, ali i ovdje ima svoju funkciju. Kao i sve dosad, maksimalno lokalno, i Repovž se time zasluženo ponosi.

Budući da nismo znali što će točno biti u svim slijedovima, nestrpljivo smo iščekivali svako sljedeće jelo. Pa smo tako, neočekivano, dobili zeca s palentom. Lijepi komad zeca profesionalno je pečen a palenta kremozna, bez ikakvih tehničkih pogrešaka. Za međuslijed, opet neočekivano, dobili smo janjeći ćevap iz lokalne mesnice i domaći ajvar. Pomalo neobično, ali ćevap se topio u ustima, dok ajvar nije zaostajao okusima iako bismo voljeli da je malo ljući. Uz to, konobar pred vama radi koktel od pjenušca, votke i pjene od jaja. Doista originalan trenutak dok čekate glavno jelo.

Za glavno jelo servirali su nam teletinu na dva različita principa kuhanja, sporo i na grilu, lijepo složen krumpir i teleći jus. Uz sve to konobar je stigao s novim tanjurom, telećom potrbušinom koju režu i sole pred gostima. Svaka teletina je uzorno pečena, topi se u ustima na prvi dodir, a nama se najviše svidjela teleća potrbušina intenzivnog okusa i jako hrskave kožice.

Za desert smo dobili canolli punjen sirom i sirutkom. Desert lagan i prozračan kakav vam i treba nakon bogatog ručka. Konobar nam je za kraj ponovno pripremio koktel za stolom, ovaj put Kava Martini, kako je i red u ovim krajevima gdje se sve završava kavom. Desert je okusima pratio ostale slijedove i bio je odličan kraj ručka. Naručili smo još jednu kavu i zamolili da nam je posluže u Repovževom ugodnom vrtu. Uz kavu su nam donijeli petits fours. Topla preporuka da petits fours uzmete u vrtu. Zbog magične atmosfere zelenila koje vas okružuje zaboravit ćete sve probleme. 

Servis je tijekom cijelog dana bio na visokoj razini. Srdačni, profesionalni i puni znanja o hrani koju serviraju, brinuli su o apsolutno svakom detalju. Možete im se slobodno prepustiti i uživati. Komunikacija između kuhinje i servisa je očigledna, a takve stvari su važne i čine razliku. 

Vinska karta je također uzorna. Uz Pol Rogera imali smo dobar pairing sa slovenskim vinima, a tome treba i dodati par zanimljivih koktela koje Repovž čine još originalnijim.  

Uređenje samog lokala je konzekventno kuhanju, rustikalno sa suvremenim odmakom. Jedina zamjerka je da Repovž nema bolju terasu s koje bi pogled pucao na zelenilo, nego im terasa gleda na parkiralište i cestu. No zato možete neko vrijeme provesti u vrtu.  Ako vam je dosta grada, želite napraviti lijep jednodnevni izlet, ne potrošiti puno novca i pritom uživati u gastronomski vrijednoj hrani, teško da bismo pronašli  bolju destinaciju od Šentjanža i Gostilne Repovž. 

GOSTILNA REPOVŽ

Šentjanž 14, Šentjanž, Slovenija

HRANA 4 VINA 4 SERVIS 4 AMBIJENT 4

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.