Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatskoj su čak i šparoge postale političko pitanje. Problem je u tome što usprkos inflaciji nikad nisu bile jeftinije

sparoge-berba

U zadnjih desetak godina Hrvatska je izgradila solidnu industriju uzgoja zelenih šparoga. Između travnja i lipnja samo se u Slavoniji proizvede više od 200 tona zelenih vrtnih šparoga, koje se odmah prodaju jer Hrvati obožavaju jesti šparoge i doma i vani; teško je pronaći malo ambiciozniji  hrvatski restoran koji u proljeće i rano ljeto ne drži zelene šparoge. Hrvatska, osobito slavonska idila uzgoja šparoga, trajala je sve do prije nekoliko tjedana, kad je otkupna cijena naglo pala.

Sada se slavonske šparoge otkupljuju za samo 15 kuna za kilogram, za razliku od 25 kuna koliko su u otkupu koštale ranijih godina. A u međuvremenu je sve poskupjelo, pa pioniri uzgoja šparoga u Slavoniji najavljuju preoravanje usjeva i odlazak u Njemačku. Tako je i uzgoj šparoga odjednom postao eminentno političko pitanje.

Slavonski povrtlari tvrde da je do pada otkupnih cijena došlo zbog dampinških cijena uvoznih šparoga koje se masovno prodaju u supermarketima. S druge strane, Spar je ovih dana počeo puniti police hrvatskim šparogama. U svakom slučaju, brojni hrvatski obožavatelji šparoga sada su na dobitku. Usred najveće inflacije unatrag 13 ili više godina, šparoge koštaju jednako ili manje nego lani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.